On-line састанак с представницима ЕБРД - санација стамбених зграда у Зрењанину, прикључених на систем даљинског грејања, у циљу повећања енергетске ефикасности

Челници града Зрењанина - градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантовац и помоћница градоначелника Јелена Миљевић Травар - одржали су онлајн састанак с представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), с циљем реализације значајног пројекта у Зрењанину у области енергетске ефикасности. Том приликом истакнуто је да ће ЕБРД, у сарадњи с Градом Зрењанином, понудити грађанима који живе у зградама колективног становања које имају високу потрошњу топлотне енергије, да замене кровне покриваче, столарију или фасаду и тиме значајно повећају енергетску ефикасност објеката, уз финансирање пројекта на основу пројектованих уштеда у потрошњи, без повећања цене грејања. Отплата (реализација) инвестиције би се вршила у одређеном периоду кроз уплату рачуна за грејање, који се не би увећавали. 
 
 

Приоритет у реализацији пројекта имале би зграде са потрошњом од преко 130 kWh/m2 годишње, јер се код њих постижу највеће уштеде. Код таквих зграда не би требало да дође до повећања укупних издатака станара, а користи од реализације пројекта биле би вишеструке, и за саме власнике објеката и за град - од санације, продужења века трајања објеката, смањења трошкова одржавања зграда и потрошње енергената, повећања вредности некретнина, до визуелног ефекта који би се добио обновом дотрајалих фасада.
 
Други део пројекта Града Зрењанина и ЕБРД односи се на разматрање могућности имплементације соларно-термалног постројења у систем даљинског грејања у граду, уз коришћење различитих облика обновљиве енергије, соларне, биомасе или кроз неко хибридно решење.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5858/EBRD_0.jpg