Преминуо Иван Гута Грубачки, легенда и симбол рукометног спорта у Зрењанину

Тужна вест одјекнула је данас у свим спортским круговима града - у 79. години преминуо је Иван Гута Грубачки, легенда и симбол рукометног спорта у Зрењанину, творац тима “Пролетера” који је средином осамдесетих година почео да проноси славу зрењанинског и југословенског рукомета широм Европе, велики спортски ентузијаста и прегалац.    
 
У ишчекивању новог сусрета државне репрезентације Србије у Зрењанину, против селекције Грчке у среду, 13. јануара, стигла је вест да је популарни Гута изгубио битку против дуге и тешке болести. 
 
 
На рукометном терену и поред њега, за Гуту никад није било предаје. Играо је у овдашњем “Вулкану”, с којим 1962. године стиже до Прве савезне лиге. Постаје тренер још у играчким данима, прво у “Вулкану”, потом и његовом наследнику “Пролетеру”, који с прекидима води све до 1985. године. 
 
Из четвртог лигашког ранга доводи “Пролетер” до Прве савезне лиге, а потом и вицешампионске титуле, 1984. године, одмах иза двоструког европског шампиона, “Металопластике”. Излази с “Пролетером” по први пут и у Европу и у незаборавном мечу ИХФ купа у Зрењанину елиминише немачку екипу “Тусем” из Есена резултатом 23:17, након пораза у првом мечу 16:21.  
 
Остаје у рукометном спорту и након одласка из “Пролетера”, тренира “Херцеговину” из Сечња, а оснивач је рукометног клуба “Граднулица” и спортског центра у том делу Зрењанина. Био је помоћник селектору репрезентације Југославије Зорану Живковићу Тути
 
Од 1977. до 2008. године је био руководилац спортске хале "Медисон" у Зрењанину, а од 1993. до 2000. године је обављао функцију председника РС Војводине и био у управном одбору РСЈ и РСС до 2008. године, када се пензионисао. Добитник је специјалне плакете коју је доделио РСВ, поводом 70 година постојања, за несебичан допринос развоју и афирмацији рукомета.
 
 
Изражавајући саучешће породици Ивана Грубачког, градоначелник Зрењанина Симо Салапура објавио је да нас је напустио истакнути спортски прегалац и покретач бројних акција, искрени поборник спорта уопште. 
“Покренуо је точак рукометног спорта у граду који се више није заустављао, до европских висина. Породици Ивана Грубачког упућујем изразе најдубљег саучешћа. Нека му је вечна слава и хвала за немерљив допринос рукометном и уопште спорту у Зрењанину”, навео је градоначелник Салапура. 
 
Датум и место сахране ће бити накнадно објављени.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5861/Ivan_Guta_Grubacki_0.jpg