Седница Градског штаба за ванредне ситуације - смањује се број заражених и пацијената у болницама, вакцинисано 177 лекара и здравствених радника

Градски штаб за ванредне ситуације одржао је данас седницу којом је председавао градоначелник и командант штаба Симо Салапура
 
Вршилац дужности директора Завода за јавно здравље др Предраг Рудан саопштио је најновије епидемиолошке податке за подручје средњег Баната, на основу којих је закључено да је ситуација знатно повољнија у односу на претходна два месеца, да се смањује број заражених и број пацијената у КОВИД болницама, да је почела имунизација, али да се и даље морају поштовати све препоручене мере заштите. Рекао је да је у протеклој недељи регистровано 97 новооболелих, а да је на болничком лечењу тренутно 95 пацијената.
 
 

- Укупан број активних болесника је 1501, од којих је 1160 на територији Зрењанина. У Житишту и Новој Црњи по 65, у Сечњу 58 и у Новом Бечеју 153. Вакцинација је почела 8. јануара и добили смо у првој додели 295 доза, од којих је вакцинисано 177 лекара и медицинских сестара. У домовима за старе вакцинисано је 89 особа, данас треба да буде вакцинисано још око тридесет, тако да је та прва количина потрошена и немамо расход ни једне вакцине. Очекујемо за наредну недељу испоруку још 220 доза - навео је др Рудан.
 
 

Знатно је повољнија и ситуација у градским болницама, смањен је број прегледаних и лежећих пацијената и у КОВИД одељењима Опште болнице је тренутно смештено 70 пацијената, од укупно 150 кревета који су на располагању. Смањен је и број заражених здравствених радника и тренутно их је око 30. Очекује се затварање КОВИД одељења смештеног у згради педијатрије, а од данас у КОВИД систему више није Специјална болница за рехабилитацију “Русанда” у Меленцима. 

Повољна је и ситуација у основним и средњим школама, пред почетак наставе у другом полугодишту. Председница актива директора основних школа са територије Града Зрењанина, Драгана Богојевић, изнела је податке који иду у прилог одлуци Министарства просвете Републике Србије да се ђаци врате у школске клупе, по моделу са почетка школске године.  
- Тренутно је свега троје ученика и шест наставника позитивних на коронавирус, троје ваннаставног особља и укупно 10 особа у самоизолацији у свим школама на нашој територији, што је знатно мање него што је био случај у новембру и децембру - рекла је Богојевић. 
 
 
 
Председник актива директора средњих школа Милан Радаковић саопштио је да се све школе припремају за наставак школске године и да је ситуација, слично као у основним школама, много боља него у претходном периоду.
- Минималан је број заражених и од понедељка, 18. јануара, настава креће по комбинованом моделу, из једног одељења једна група те недеље долази у школу на наставу, друга прати наставу он-лајн, наредне недеље се групе мењају. Ове недеље се врши дезинфекција у школама и обезбеђују здравствени услови за боравак ученика. Разговарали смо и о пријему ученика у интернат, као и о режиму саобраћајних превозника, прилагођеном почетку наставе - истакао је Радаковић.    
 
На данашњој седници разматрано је још неколико тачака дневног реда и донет одговарајући ЗАКЉУЧАК

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5865/Stab_za_VS_012021_0.jpg