Имунизација тече несмањеним темпом - осим лекара и медицинског особља значајан допринос дају и волонтери

Имунизација против коронавируса у Зрењанину тече несмањеним темпом, и вакцинацијом или ревакцинацијом до сада је обухваћено више од 15 хиљада наших суграђана. Подаци Завода за јавно здравље односе се на период од почетка вакцинације, 8. јануара и закључно са јучерашњим даном вакцинисано је 14.466, а ревакцинисано 912 грађана. Укупно је допремљено 18.875 доза вакцина, сва четири произвођача која су у овом тренутку присутна у нашој земљи. Имунизација се обавља на два пункта - бившој Специјалистичкој поликлиници и хали спортова “Медисон”, а екипе Дома здравља обилазе и непокретне суграђане у њиховим домовима. Највећи обухват у једном дану забележен је 20. фебруара, када је вакцинисано 863 лица.   
          
Од самог почетка ових активности, осим лекара и медицинског особља, укључени су и волонтери организације Црвеног крста, као и техничке службе Градске управе Зрењанин.   
 
 
Волонтери Црвеног крста Зрењанин неуморно већ више од годину дана дају свој допринос борби са невидљивим непријатељем. Помажући у набавкама основних животних намирница и лекова, учествујући у припреми и дистрибуцији пакета хуманитарне помоћи и топлих оброка помажу онако како то најбоље умеју, искрено и од срца. У новој хуманој мисији, 35 младих волонтера пружају помоћ на пункту за вакцинацију у хали “Медисон“. 
 
Екипе у којима је од 8 до 10 волонтера присутне су свакодневно, укључујући и нерадне дане - викенде и државне празнике, и труде се да помогну суграђанима да што безбедније и лакше прођу процес вакцинације. 
 
 
 
Део волонтера на улазу љубазно дочекује особе позване на вакцинацију и спроводи превентивне мере заштите – дезинфекцију руку и мерење температуре. Други део тима је задужен за помоћ у испуњавању упитника и упућивање у лекарске ординације, док трећи пружају помоћ и подршку ангажованим лицима у информатичком сектору. И овога пута посвећени својој племенитој улози, предусретљиви и увек на услузи суграђанима потврдили су значај мисије Црвеног крста – потребу да се помогне људима у невољи.
 
Њихови радни сати, некада у једној, по потреби и у две смене, тешко да се могу и пребројати, а с обзиром на дужину и комплексност читаве ситуације, мериће се на крају десетинама хиљада. Све то представља непроцењиву помоћ Граду Зрењанину и његовом здравственом систему, а често и мала указана пажња, посебно према најстаријим суграђанима, значи више него можда нека конкретнија помоћ. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5909/Volonteri_Crvenog_krsta_u_Medisonu__0_.jpg