Интензивни радови на гасификацији на територији града, магистрална траса спаја Перлез и Зрењанин

Настављена је изградња мреже гасовода на територији града, по пројекту гасификације која обухвата девет насељених места и магистралне трасе између њих. Радови се изводе у зони Стајићева, све до раскрснице између Ечке и Лукићева, и у питању је део гасовода средњег притиска. Подсећамо, у току претходне две године мрежа је изграђена у свим насељеним местима у којима је није било: Книћанину, Ченти, Фаркаждину, Белом Блату, Томашевцу, Орловату, Тарашу, Јанковом Мосту и Перлезу, а међумесна мрежа обухватила је гасоводе Ботош -  Томашевац - Орловат - Фаркаждин, у дужини 22,3 км, Елемир - Тараш - Елемир - Јанков Мост од 20,8 км, као и 8 километара дугу викенд-зону код Перлеза. У току је и изградња мерно-регулационих станица.
 
 

Пројекат гасификације вредан 14 милиона евра реализује се на основу уговора између Града Зрењанина и ЈП ”Србијагас”, и поред гасификације поменутих насељених места, обухвата и снабдевање тим енергентом индустријске зоне “Југоисток-Ечка”. То јавно предузеће саопштило је раније да пројекат гасификације обухвата формирање 76 километара гасовода средњег притиска (до 16 бара), 10 мерно-регулационих станица и око 230 километара дистрибутивне гасне мреже. То ће омогућити да се на гасну мрежу прикључи око 13 хиљада домаћинстава, као и сви индустријски потрошачи. У местима где је гасовод завршен, влада значајно интересовање грађана за прикључење, уз повољније финансијске услове.  
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, коментаришући актуелне радове, подсећа да Зрењанин, са околином, представља највеће гасно чвориште у Републици Србији и да је то значајан развојни потенцијал за ову средину.
- Траса новог “Балканског тока” је, преко територије нашег града, повезана са највећим подземним складиштем гаса у држави Банатски Двор и великим гасним разводним чвором Елемир. То генерално за наш град значи дугорочно стабилно снабдевање домаћинстава и привреде и гасификација под повољнијим условима свих делова градске територије и сваког насељеног места. Такође, у плановима развоја гасне мреже Србије на територији Војводине је изградња нових гасовода у правцима исток-запад и север-југ и оба та гасовода укрштају се у Зрењанину. Тај пројекат може се, по неким енергетским параметрима, поредити с изградњом будућег ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад - објашњава градоначелник и додаје да гасификација, уз економски и стратешки, има и велики еколошки значај.
- Гас је најчистији енергент и свако домаћинство које употребу чврстог горива замени гасним даје допринос смањењу загађења и заштити животне околине - истиче Симо Салапура
 
 

Посматрајући мапу гасовода Србије, јасно се запажа колико су Војводина, а посебно Банат у предности у односу на већи део Србије и колико Зрењанин може профитирати од тог енергента будућности. Гасификација је у Зрењанину почела да се плански спроводи још почетком осамдесетих година прошлог века, међу првима у Србији и град је гасификован, практично, у потпуности, укључујући и најближа насељена места. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5922/Gasifikacija_Ecka_Stajicevo_0.jpg