Потписан Протокол о сарадњи између Матице српске и Града Зрењанина - истакнут огроман допринос Баната и нашег града српској култури и историји

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су данас у Новом Саду Протокол о сарадњи, документ на основу ког ће та најстарија српска књижевна, културна и научна институција и Град Зрењанин реализовати активности и пројекте од заједничког интереса и унапредити сарадњу у складу са својим делатностима. Овим Протоколом се од посебног значаја истиче сарадња на пројектима који се односе на изучавање српске грађанске културе, српског националног покрета, историју и културу српског народа у Банату. 
 
 
 
Свечаности у просторијама Матице српске присуствовали су још и генерални секретар те институције др Милан Мицић, као и директор зрењанинске Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” и председник Друштва чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину Милан Бјелогрлић и директорка Историјског архива Мирјана Баста. 
 
Градоначелник Симо Салапура казао је да је сарадња са културном институцијом  каква је Матица српска немерљива, када је реч о развоју културе и очувању традиције читавог српског народа.
- Оно што поседује Матица је благо које може да нам прошири видике, да нам помогне да разумемо историју на прави начин и да нас усмери да креирамо будућност. Да Зрењанин разуме колика је важност ове институције, сведочи и постојање Друштва пријатеља Матице српске у нашем граду, једног од најактивнијих таквих друштава у нашој земљи, а овим протоколом дефинисаћемо да се што чешће програми Матице налазе у институцијама културе у Зрењанину - навео је Салапура и додао да су, од бројних историјских догађаја који су у вези са Зрењанином, два изузетно важна да, у сарадњи нашег града са Матицом српском, буду још боље расветљена и предочена генерацијама које долазе. 
 
 
 
- Реч је најпре о Бечкеречком програму, веома важном политичком документу за организовање српског народа у оквиру аустроугарских институција власти, а затим и о догађају од непроцењивог историјског значаја, оснивању првог Српског народног одбора на територији Војводине, управо у Зрењанину, који је иницирао да се реализује вековна идеја припајања Војводине матици Србији - истакао је градоначелник. 
 
Председник Матице српске проф. др Драган Станић истакао је да је Банат дао огроман допринос српској култури и с тим на уму имамо и све оно што је у вези са Зрењанином. Рекао је и да би велики писци које је наш град дао такође требало да буду предмет истраживања и сарадње, дефинисане овим Протоколом. Од старијих, поменута су имена Александра Сандића и Тодора Манојловића, од новијих Вујица Решин Туцић, Војислав Деспотов или Јовица Аћин, уз мањи, али веома значајан опус Александра Бјелогрлића.
- Када видите шта се све може истраживати и урадити само у простору књижевности , онда је јасно зашто смо се нашли у истом послу с градом Зрењанином, односно градским културним установама које би бринуле о реализацији свега овога. Идеја је и да не улазимо у никакве фиктивне трошкове, већ да у складу с оним што реално буде урађено, да то буде и финансирано. Помињали смо и историју спорта и историју привреде у Зрењанину, све су то ствари од важности за овај град и јасно је да су у питању дугогодишњи пројекти на којима  ће се радити - нагласио је Станић. 
 
 
 
Милан Бјелогрлић рекао је да су представници Града Зрењанина данас, условно, “гости Матице српске”, али да је Матица српска у Банату одувек “на свом терену”, од самих њених историјских почетака. Подсетио је на занимљив историјски детаљ да је, приликом пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, 47 пакета књига пренето бродом “Напредак” бечкеречког трговца Јована Форовића
- Та веза нашег града и Матице датира од давних дана и сарадња нашег Друштва с њом је евидентна, промовишемо њена издања и бавимо се културном баштином, а бавићемо се и неким недовољно познатим историјским моментима и догађајима, као што је устанак Срба у Банату 1594. године, необјашњиво потиснут у сећањима, а који смо пропустили да формулишемо као први српски устанак против Отоманске империје - навео је, између осталог, Бјелогрлић. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5920/Protokol_Matica_srpska_0.jpg