У току је израда мурала, посвећеног легендарној кошаркашкој петорки “Пролетера”: допринос неговању културе спортског сећања

У години у којој носи титулу “Европски град спорта”, спортски Зрењанин ће обележити и 55. годишњицу од освајања титуле шампиона Југославије кошаркаша “Пролетера”. Иако је од те 1956. године протекло много година, зрењанински клуб до данас је остао једини који се на територији Србије може подичити таквим трофејом, а да не долази из Београда. Све те  чињенице допринеле су да ових дана настаје мурал са мотивом стартне петорке “Пролетера” из шампионске сезоне, и то тамо где је исписивана спортска историја града - у Петефијевој улици, на месту некадашњег кошаркашког стадиона.   
 
 
 
Оживљавају на терену поново Вилмош Лоци, Лајош Енглер, Душан Радојчић, Милутин Миња и Љубомир Катић, захваљујући вештим уметничким потезима академског сликара из Зрењанина Бориса Хорвата. Мурал у част шампионске генерације, назван “Шампиони 1956.”, површине 18 квадратних метара, Хорват ради у најчистијој сликарској техници, акрилним бојама и четкицама, без употребе спреја или шаблона. Упркос променљивим метеоролошким условима, повремено кишним, ветровитим и константно прохладним данима, успешно реализује своју уметничку замисао и већ у овој фази његов рад привлачи пажњу jавности. Очекује да мурал буде завршен средином априла. 
 
Израду мурала поздравља и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, наглашавајући да је то један од начина да се истакну изузетни домети зрењанинског спорта и допринесе неговању културе спортског сећања.
- Зрењанин је Европски град спорта, између осталог, и због чињенице да не заборавља своје спортске хероје и њихове резултате. Кошаркаши “Пролетера” и тадашњи државни репрезентативци представљени на муралу, незаобилазни су део те традиције, а место на ком мурал настаје ушло је у све спортске легенде града. Верујем да ће ово уметничко дело допринети да се млађи суграђани заинтересују за тај сегмент наше спортске историје, а старији да се још једном сете Лоција, Енглера и осталих, који су стварали не само зрењанинску, већ и југословенску и српску кошарку, трасирајући јој пут за највише светске домете - истиче Салапура.  
 
 
 
Борис Хорват завршио је Средњу школу за дизајн “Богдан Шупут” у Новом Саду, а потом и Академију класичног сликарства у Сремској Каменици код менторке проф. Јелене Секулић Вољанек. Као дипломски рад потписује мурал “Радост” у Београду, посвећен познатој фадо певачици Мариси, а у главном граду извео је и мурал у част легенде блуза Б.Б. Кинга.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5941/Mural_petorka_0.jpg