Зрењанин у пројекту РЕЛОФ2, потписан Меморандум о сарадњи са Швајцарском канцеларијом за сарадњу - за ефикасније управљање јавним финансијама

Град Зрењанин и општине Житиште и Сечањ данас су у Зрењанину потписали Меморандум о сарадњи, о учешћу ових локалних самоуправа у пројекту РЕЛОФ2 (Реформа локалних финансија у Србији - друга фаза). Меморандум је потписан између Града Зрењанина, Општине Сечањ и Општине Житиште и Швајцарског државног секретаријата за економске послове (SECO), кога заступа Амбасада Швајцарске у Србији, а представља Швајцарска канцеларија за сарадњу. 
 
 
 
У име Града Зрењанина потпис на овај документ ставио је градоначелник Симо Салапура, општине Житиште помоћница председника Едит Сарка, општине Сечањ председник Предраг Рађеновић и у име Швајцарске канцеларије за сарадњу Ана Јоловић, директорка пројекта РЕЛОФ2. Потписивању је присуствовала и помоћник градоначелника Јелена Травар Миљевић. Предвиђено је да пројекат буде реализован током наредне две године. 
 
У питању је програм подршке локалним самоуправама у примени принципа доброг управљања у управљању ризицима и учинцима, кроз свеобухватну унутрашњу контролу и адекватно управљање јавним финансијама. Колико ће то значити Граду Зрењанину, објаснио је градоначелник Симо Салапура, који је рекао да када држава Швајцарска стоји иза неког развојног пројекта, онда се ради о имплементацији најбољих примера добре праксе и искуства у тој области које можемо добити кроз овај пројекат. 
 
 

- РЕЛОФ подразумева стручну подршку и унапређење рада локалне самоуправе и наших јавних предузећа у области управљања јавним финансијама, интерне ревизије и система надзора, а промовише и међуопштинску сарадњу, како би градови и општине с већим капацитетима пружале подршку мањима. Из тих разлога, наши су партнери Житиште и Сечањ и практично, заједнички реализујемо овај пројекат. Сигуран сам да ће током наредне две године имати јасне резултате пројекта и да ће Град Зрењанин унапредити управљање јавним финансијама. Осим што је то неопходно у процесу приступања наше земље Европској унији, бенефите пројекта треба да осете и грађани и инвеститори, пре свега кроз бржу и ефикаснију реализацију планова и већу транспарентност, како у области финансија, тако и генерално у раду локалне самоуправе - истакао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
Директорка пројекта РЕЛОФ2 Ана Јоловић рекла је да се пројекат спроводи уз подршку швајцарске владе, да је његова вредност 3 милиона швајцарских франака и да ће укупно у њега бити укључено 48 градова и општина, четири министарства, АП Војводина и Национална академија за јавну управу.
- Пројекат има четири компоненте, прва се бави увођењем и унапређењем финансијског управљања и контроле, друга се бави унапређењем интерне ревизије, трећа се бави унапређењем надзора над јавним предузећима и четврта се бави различитим иновативним стварима које су у вези са финансирањем у локалу, попут субвенција за грађане за унапређење енергетске ефикасности, надзора над индиректним буџетским корисницима или учешћа грађана у малим комуналним пројектима које спроводе заједно са градом - навела је она и додала да ће пројекат конкретно реализовати кроз обуке и менторинг, са локалним самоуправама и јавним предузећима.
 
 
 
Након успешне имплементације РЕЛОФ пројекта, који се завршио јануара 2019. године, Швајцарски секретаријат за економске послове је одобрио другу фазу пројекта - Реформа локалних финансија II у Србији. Пројекат траје од 1. фебруара 2019. године до 31. јануара 2023. године и одвијаће се у две фазе (2019-2020. године и 2021-2022. године). Град Зрењанин нашао се међу 13 градова и општина у Србији носилаца пројекта, уз које ће учествовати и 20 локалних самоуправа - партнера.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5912/RELOFZrenjanin_2021_0.jpg