Најављен јубиларни 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине у измењеном концепту - Зрењанин се поноси својим позориштем

Јубиларни, 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине - Епско и драмско биће одржан од 19. до 26. априла, уз учешће 9 позоришта из Војводине, а селектор Слободан Савић одабрао је 12 представа.
 
Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре, на којој је говорио и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, фестивал ће свечано бити отворен у Зрењанину, а ове године, у нешто измењеном концепту у односу на 68. и 69. издање, које је омогућавало праћење свих представа у Народном позоришту „Тоша Јовановић", Фестивал измешта играње селектованих представа у позоришта широм градова Војводине - Нови Сад, Суботицу, Сомбор и Вршац.
 
Честитајући најпре на именовању в.д. директора Дејану Карлечику, заменик Сантовац рекао је да се Зрењанинци поносе својим позориштем, а посебно чињеницом да се јубиларни фестивал одржава у нашем граду.
- Један од симбола Зрењанина је наше Народно позориште “Тоша Јовановић”. Срећан сам и задовољан што смо у прилици да организујемо овај 70. фестивал, а ова организација показује да смо начинили један корак као друштво, а то је корак више према нормалнијим условима живота и враћање на пређашње. Фестивал је прошле године одложен, а за организацију фестивала ове године заслужни су и наши суграђани који схватају време у којем живимо и потребу које то време носи, а они као одговорни људи својим понашањем допринели су да се фестивал одржи - рекао је он и изразио очекивање да ће се фестивал наредних година одржавати у нашем граду уз већи број посетилаца.
 
 
- Искористио бих прилику да похвалим и друштвено одговорне компаније које, поред Града Зрењанина, помажу овај фестивал. Драго ми је када је град носилац приче, али и када људи који привређују у њему исто тако осете потребу да буду део те приче, као што је то у случају компаније “Гомекс” - рекао је још заменик Сантовац и указао да је жеља Града Зрењанина да у наредним годинама буде домаћин ове, за град важне манифестације. 
 
На данашњој конференцији потписан је уговор о донаторству између компаније “Гомекс” и зрењанинског позоришта, домаћина Фестивала професионалних позоришта Војводине, уговоре су потписали Драган Ранисављевић, директор за финансије компаније “Гомекс”, медијског спонзора фестивала и Дејан Карлечик, в.д. директора НП "Тоша Јовановић", Зрењанин.
 
 
Новинарима се обратио и Валентин Венцел, председник Заједнице професионалних позоришта Војводине, Нови Сад који је, између осталог, рекао да је Зрењанин својеврсни победник фестивала, будући да је до сада чак 24 пута био домаћин те манифестације.  
 
Иначе, девет позоришта Војводине, колико их учествује на овогодишњем фестивалу, извешће 12 представа - 7 драмских и 4 представе за децу у такмичарској конкуренцији, и једну у част награђених. 
 
Будући да су противпандемијске мере и даље на снази, одлуком Заједнице професионалних позоришта Војводине представе се играју у матичним позориштима селектованих представа.
 
 
Прошлогодишња селекција пренета је на ову годину јер 70. ФППВ није одржан 2020. године, док се свечано отварање фестивала и промоција публикације 70. Сусрета фестивала позоришта Војводине (Д. Пенчић Пољански и Г. Ибрајтер) и затварање фестивала са доделом награда одржава у зрењанинском НП „Тоша Јовановић”.
 
Свој заинтересованој публици која неће моћи да гледа представе у позориштима због ограниченог броја места у салама, зрењанинско позориште је омогућило он-лајн праћење свечаног отварања и затварања фестивала на фејсбук страници НП "Тоша Јовановић", на којој ће се такође објављивати и распоред играња и Каталог Фестивала, као и Дневник Фестивала (8 издања), са актуелним фестивалским дешавањима. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5974/Najava_festivala_pozorista_0.jpg