Први спортски пасоши Европског града спорта уручени златним рвачима Немешу и Датунашвилију: амбасадори спорта, града и државе

Мате Немеш и Зураб Датунашвили, европски прваци у рвању, репрезентативци Србије и чланови зрењанинског “Пролетера”, први су носиоци спортског пасоша Зрењанина - Европског града спорта, који им је данас уручио градоначелник Симо Салапура
 
 
 
Поводом још једног великог успеха за зрењанинско и српско рвање, градоначелник је данас приредио пријем за европске шампионе са управо завршеног шампионата Старог континента у Варшави, а пријему су присуствовали и председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић, тренер Рвачког клуба “Пролетер” Војислав Трајковић, председник клуба Марко Станојчић, физиотерапеут рвачке репрезентације Србије, наш суграђанин Владимир Милошев и рвачка и спортска легенда града Зрењанина, Војислав Табачки. У име Града Зрењанина, европским првацима честитали су и заменик градоначелника Саша Сантовац и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић
 
 
 
Градоначелник је рекао је да му је посебно драго што је Зрењанин постао репрезентативна база у рвању, и што је захваљујући тренерима, управи и спортистима рвачког клуба “Пролетер”, тај спорт доживео процват. 
- Тај процват се мери медаљама и овога пута две златне медаље стигле су у нашу државу, наш град, честитам на томе и руководствима Рвачког савеза Србије и Рвачког клуба “Пролетер” и целом стручном тиму, а Немешу и Датунашвилију, као освајачима златних медаља у европској години спорта, доделили смо, премијерно, пасоше Европског града спорта, као мали симбол захвалности за све оно што чине за наш град, што су амбасадори нашег спорта, нашег града и наше државе - истакао је градоначелник, уз уверење да наши рвачи имају додатни капацитет за освајање нових олимпијских норми, на предстојећем квалификационом турниру у Бугарској и да ће се придружити онима који су већ обезбедили учешће на Олимпијским играма.  
 
 
 
- Пласманом још зрењанинских спортиста на Олимпијске игре у Токију свакако ћемо додатно промовисати спорт у нашем граду и подићи ниво спорта и рвања у Зрењанину и ако се сложе све спортске “коцкице”, наш град опет ће славити олимпијску медаљу - рекао је градоначелник. 
 
Мате Немеш захвалио се на пријему и пренео своје утиске са Европског шампионата.
- Никад не гледам жреб пре такмичења, успео сам у првом колу да савладам чврстог противника из Азербејџана, други меч рвао сам с Италијаном, некадашњим европским прваком, а најтежи меч имао сам у полуфиналу. Никада нисам био у финалу, када сам раније освајао медаљу увек је била бронза, видело се да сам био у грчу, али сам успео да победим и финале сам дочекао миран. Рвао сам против Пољака који је имао већу трему, због очекивања да буде први на свом терену. На самом почетку сам освојио четири бода и знао сам да нема шансе да он то надокнади, јер сам познавао противника од раније - истакао је Немеш и додао да ће покушати да понови успех и на Олимпијским играма, на којима је, како каже, “све могуће” и где одлучују детаљи и нијансе.
 
 
 
Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић захвалио је градоначелнику Салапури на сталној подршци града Зрењанина рвачком клубу “Пролетер” и рвачком спорту, уопште.
- Мислим да смо овим исписали историју, дванаест година уназад рвање се враћа на место најтрофејнијег српског спорта. Надам се да су челници града задовољни како враћамо њихову подршку, сарадња је вишегодишња и врло успешна и трудимо се да на достојан начин презентујемо и наш град и нашу земљу. Пред нама су олимпијске квалификације и Олимпијада, али ово је изузетан резултат, два европска првака и друго место у екипном пласману, иза репрезентације Русије, нешто је што ће дуго остати забележено у историји српског рвања и спорта - казао је Трајковић. 
 
Он је изнео очекивања да ће и Виктор Немеш и Зураб Датунашвили на предстојећим квалификацијама изборити олимпијску визу и придружити се Матеу Немешу и Михаилу Каџаји, који су већ обезбедили наступ на највећој светској спортској смотри. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5996/Prijem_Zura_Nemes_0.jpg