Састанак представника МУП Србије - Сектора за ванредне ситуације са челницима штабова за ванредне ситуације у округу - предупредити ризике од елементарних непогода

 
Град Зрењанин данас је био домаћин састанка представника МУП Републике Србије - Сектора за ванредне ситуације са командантима и начелницима штабова за ванредне ситуације Средњобанатског управног округа. Скуп је одржан у Барокној сали Градске куће, с темама које су се односиле на дефинисање свих кризних тачака и предлагање мера које треба предузети како би се у наредном периоду спречила и смањила штета проузрокована елементарним непогодама у региону средњег Баната.  
 
Ово је још један у низу састанака, организованих на иницијативу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Александра Вулина, а који имају за циљ да се обиђу сви окрузи у Србији како би се свуда сагледала ситуација и спремно дочекале евентуалне природне непогоде. 
 
 
 
 
Састанку су присуствовали државни секретар Министарства унутрашњих послова, Бојан Јоцић, в.д. помоћника министра – начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, представници Сектора за ванредне ситуације, Министарства за заштиту животне средине, Ватрогасног савеза Србије, Канцеларије за управљање јавним улагањима, ЈВП “Воде Војводине”, ЈП “Путеви Србије”, Електропривреде Србије, Окружног јавног тужилаштва, Средњебанатског управног округа и Града Зрењанина.
 
Поздрављајући госте и учеснике састанка, градоначелник Зрењанина Симо Салапура је истакао да су теме о којима се данас разговарало увек актуелне, а у питању је превентивно деловање у ванредним ситуацијама, дефинисање могућих ризика и кризних тачака на нашој територији и што ефикасније реаговање у таквим ситуацијама. 
- Сигуран сам да ће овај састанак допринети нашем још бољем организовању, повезивању са локалним штабовима и службама, уз координацију с надлежним министарствима и секторима, а све у циљу што ефикасније заштите становништва и материјалних добара на читавој територији наше земље, у овом случају у региону средњег Баната. Могу с поносом да истакнем да је Град Зрењанин последњих година унапредио систем заштите, да имамо најбоље организовану добровољну ватрогасну службу у Србији, да су одлично опремљени и обучени и наше Одељење за ванредне ситуације при Градској управи, наша Цивилна заштита, Црвени крст, да смо из пројекта прекограничне сарадње набавили вредну опрему и средства за заштиту и спасавање, и све су то неки параметри који нас сврставају међу градове који схватају и разумеју значај превентивног деловања и припремљености за реаговање у кризним ситуацијама - навео је градоначелник. 
 
 
 
 
Државни секретар Министарства унутрашњих послова, Бојан Јоцић, рекао је да је средњобанатски регион десети по реду у ком се одржава овакав скуп, с основним задатком да се дефинишу све неуралгичне тачке, где може доћи до проблема када природа крене са катастрофалним налетима.
- Оно што је нама битно јесте како можемо превентивно да делујемо, да спречимо последице, како материјалне и финансијске природе, тако и последице по људско здравље и безбедност грађана. Из тог разлога окупили смо релевантне институције на нивоу државе, сви смо на једном месту, сви дефинишемо проблеме и ту смо да можемо, једни с другима, да разговарамо и по “хоризонтали”. Резултат свега овога биће извештај који ће се разматрати на следећој седници Штаба за ванредне ситуације и где ће сви у овом систему, у оквиру својих надлежности, добити и конкретне задатке шта треба да чине у наредном периоду - истакао је државни секретар Јоцић. 
 
- Ови састанци усмерени су ка унапређењу најслабије тачке нашег система, а то је превентивно деловање које је до сада било на незадовољавајућем нивоу. Доласком у локалне самоуправе дефинишемо ризике, затим чинимо све што можемо превентивно како би се штете смањиле, поготову оне које су по људским животима, рекао је Лука Чаушић, в.д. начелника Сектора за ванредне ситуције, који је навео да је овај вид састанака започет од Пчињског и Јабланичког округа, где су почетком ове године забележене поплаве, а да у  Средњобанатском округу основни ризик представљају пожари на отвореном. Додао је да је у претходне две године у Републици Србији регистровано преко 31 хиљаде пожара на отвореном, у којима је страдало 19 људи, а 50 тешко повређено, док је у прошлој години у Средњобанатском округу било 125 интервенција на отвореном и нажалост, једна жртва. 
 
 
 

- Паљење биљних остатака заиста представља озбиљан проблем, и у наредном периоду разматраће се ангажовање свих инспекцијских служби како би се такво понашање спречило у што већој мери. Апелујем на грађане да то не раде, јер то не доноси корист њиховим имањима, већ представља значајан ризик за њихове животе, а и стварају се велике материјалне штете. Такође, на састанку са министром Вулином, Министарством унутрашњих послова и са директорима јавних предузећа, закључили смо да је потребно да се озбиљно ради и када немамо најаву, јер је процена ризика од великог значаја како би се спречиле озбиљне катастрофе - закључио је вршилац дужности помоћника министра - начелника Сектора за ванредне ситуције МУП Србије Лука Чаушић на данашњем скупу у Зрењанину. 
 
Пре састанка у Градској кући, гости су посетили Ватрогасни дом у Зрењанину и упознали се с условима у којима раде ватрогасци-спасиоци, као и чланови добровољних ватрогасних друштава. Том приликом извршена је и смотра јединица и одржана показна вежба гашења пожара на отвореном, коју су извели припадници ДВД. Командант Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин Бранислав Милосављевић и председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин известили су државног секретара Министарства унутрашњих послова Бојана Јоцића о стању  људства, возила и опреме за гашење пожара, као и о плановима за унапређење рада ватрогасних служби. Између осталог, у току је и адаптација дела простора Ватрогасног дома за потребе едукације и презентовање различитих мултимедијалних садржаја. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5947/Sekretar_Jocic_Zrenjanin_0.jpg