Градоначелник поводом Међународног дана физичке активности: прихватити физичку активност као саставни део живота и едуковати најмлађе генерације

Светска здравствена организација креирала је 2002. године 10. мај као Међународни дан физичке активности, под слоганом „Кретањем до здравља“, којим се промовишу сви облици активне рекреације, здрави стилови живота и указује на неопходност и значај редовног бављења неком физичком активношћу у превенцији хроничних незаразних болести. Физичка активност препоручује се због достизања и одржавања различитих аспеката здравог стила живота – непушење, оптимална ухрањеност (уз правилну исхрану), смањење насиља, стреса и социјалне изолације.

 


 

Физичка активност не мора обавезно бити вежбање или спорт, већ то могу бити и лагана вожња бицикла, шетња, пливање, игра, плес, баштованство, одлазак у куповину... Минимум препоручене физичке активности јесте 30 минута дневно, а неопходност бављења њом је још већа током последњих годину дана, када је пандемија условила промену многих навика, чешћи боравак код куће, изостанак кретања и рекреације. 

 

 

Поводом овог датума, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истиче да наш град, као Европски град спорта, препознаје потребу и значај физичке активности у свим сегментима, али да је неопходно у још већој мери радити на едукацији и мотивацији становништва да заиста прихвати физичку активност као саставни део живота, и тиме допринесе очувању и побољшању свог здравственог стања.

 


- Резултати истраживања здравља становништва Србије од пре неколико година показују да скоро 45% становника у току свог рада седи или стоји, а да је навика редовног бављења спортом и рекреацијом присутна код само око 9% популације. Зато је потребно едуковати, пре свега, најмлађе генерације, да у том узрасту стекну одговарајуће навике и да их задрже и у каснијем периоду. Ове године смо, у сарадњи са Спортским савезом града и Савезом за школски спорт, припремили за ученике у нашим основним школама и пригодне књиге “Физичко и здравствено васпитање” и “Методе физичког васпитања за наставнике у основној школи”, као и паное са нашим олимпијцима, које ће им, уз наставу физичког васпитања и бављење неким спортом, помоћи да још боље разумеју значај физичке активности - рекао је градоначелник Салапура.

 

 

Градоначелник је додао да бављење физичком активношћу није условљено старосном доби и примењиво је за све категорије и сегменте друштва, и да увек постоји могућност за неки облик активности, који не треба доводити у везу са спортом. 

Поводом Међународног дана физичке активности гост градоначелника био је Виктор Јеленић председник Ватерполо савеза Србије, у присуству Драгољуба Бјелоглава председника ВК “Пролетер” и бившег ватерполисте Радета Бербакова.
Јеленић је похвалио развој ватерпола у нашем граду и указао на добру сарадњу Ватерполо савеза Србије са Зрењанином.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6014/sa_salevima_krop.jpg