Градоначелник у посети Општој болници “Ђорђе Јоановић”: град обезбедио додатну опрему за терапију кисеоником за лежеће болеснике оболеле од вируса Ковид-19

Град Зрењанин обезбедио је и уступио на коришћење Општој болници “Ђорђе Јоановић” опрему за терапију кисеоником за лежеће болеснике оболеле од Ковид-19 - протокомере, које је данас директору болнице уручио градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
Ради се о 11 комада дуплих и 4 комада једноструких протокомера, са боцама за овлаживање (26 комада), са могућношћу контроле протока 0-15 литара у минуту. Вредност опреме је 400 хиљада динара. Опрема је одмах стављена у функцију на Инфективном II одељењу болнице, где је тренутно хоспитализовано 26 пацијената оболелих од коронавируса, од којих су два на респиратору.  
 
 
 
Градоначелник је истакао да је ово само једна у низу помоћи коју је Град обезбедио у складу с потребама болнице.
- Иако је Општа болница “Ђорђе Јоановић” под ингеренцијом покрајинске администрације, овде се лече и добијају здравствене услуге наши суграђани и сигурно да је у интересу локалне самоуправе да допринесе квалитетнијем раду болнице. У договору са руководством болнице, обезбедили смо опрему која им је у овом тренутку потребна и данас је уручили, са заједничком жељом да се епидемија што пре оконча и живот врати у нормалне токове - казао је градоначелник и поновио да се жељено може достићи једино масовном вакцинацијом становништва, посебно младих.
 
- Закључно с јучерашњим даном, на територији града до сада је дато укупно 70.666 доза вакцина, првом дозом вакцинисано је скоро 40 хиљада, а обе дозе примило је 30.706  наших суграђана. Вакцина има довољно, имунизација је обухватила и сва насељена места, може се вакцинисати и без заказивања и ја могу само да апелујем на млађе Зрењанинце да се одазову у већем проценту, чиме би епидемији вероватно задали и тај “завршни ударац” - поручио је градоначелник Симо Салапура.   
 
 
  

Директор Опште болнице “Ђорђе Јоановић” др Игор Китареску, захваљујући се градоначелнику и Граду Зрењанину на донацији, каже да је ситуација у тој установи значајно боља, када је у питању зараза коронавирусом, да број хоспитализованих опада из дана у дан, као и проценат позитивних на тестирањима.
- Опрема коју смо данас добили сигурно ће допринети смањењу броја оболелих и ми од сутра, 1. jуна, појачавамо капацитет рада поликлинике и селективне хирургије, што значи да се болница полако враћа у нормалан режим рада. Ми смо и до сада радили у овим одељењима, али у мањем обиму, збрињавање хитних стања није ни престајало, а сада, с овим бројем пацијената, мањи број лекара ангажован је у ковид одељењу, па можемо да пружимо и остале услуге у већем капацитету - истакао је др Китареску.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6055/Simo_Salapura_bolnica_krop.jpg