Градоначелнику Зрењанина уручена “Мајска награда”, највише признање Спортског савеза Србије: признање “Европском граду спорта” и свим његовим спортистима

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура добитник је “Мајске награде” за 2021. годину, највишег годишњег друштвено-спортског признања које додељује Спортски савез Србије. Признање су му данас, на свечаности у Дому Народне скупштине Републике Србије у Београду, уручили председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек и члан Управног одбора Сретен Дамјановић, у присуству министра омладине и спорта у Влади Републике Србије Вање Удовичића, који је на почетку скупа поздравио све присутне. 
 
 
 
 
Захваљујући се на изузетном признању, градоначелник Салапура рекао је да оно припада свим спортистима Зрењанина, без чијих резултата и домета не би било могуће понети титулу “Европски град спорта”.
- Спортска историја и традиција Зрењанина саме за себе говоре колико је наш град познат у овој области. Четрнаест клубова старијих од једног века, оснивач модерних Олимпијских игара рођен у нашем граду, 22 олимпијске медаље, најстарија спортска дворана на овим просторима, прва и једина титула у кошарци у неком граду у Србији ван Београда, музеј спорта, велик број клубова и спортиста, бесплатно коришћење спортских објеката, инвестирање у спортску инфраструктуру, само су део оног што нас издваја од сличних средина и што је и определило званичнике у Бриселу да нам доделе титулу “Европски град спорта” - нагласио је Салапура и истакао допринос шире заједнице у томе, с обзиром да је Зрењанин први град у Србији који је понео такво европско признање у области спорта.  
 
 
 
 
- Спортски савез Србије је поуздан партнер Града Зрењанина и први је подржао наше активности у вези са промоцијом “Европског града спорта”, одличну сарадњу имамо и са Министарством омладине и спорта, и Покрајинском владом, од којих смо препознати као центар спорта. Не могу, а да не истакнем и огроман допринос председника Републике Александра Вучића, који је у прошлој години, када је било најтеже и најпотребније, иницирао помоћ клубовима у Србији, па самим тим и спортском Зрењанину. “Мајска награда” гласи на личност, али је потпуно јасно да припада свим спортистима Зрењанина, без којих не би било резултата, који су једино мерило успешности у овој области. Захваљујем се лично, и у име свих спортиста и спортских радника Града Зрењанина, и на томе и на признању. Оно ће бити изложено на видно место, а с поносом ћу се одрећи новчаног дела награде у хуманитарне сврхе - поручио је, поводом данашње доделе "Мајске награде", градоначелник Зрењанина Симо Салапура.  
 
 
 
 
Градоначелнику Зрењанина признање је додељено у категорији "Спортски функционер", а "Мајску награду" Спортски савез Србије традиционално додељује у најбољим у 10 категорија - територијални спортски савез, национални спортски савез, спортска организација, животно дело, спортиста са инвалидитетом, спортиста у неолимпијском спорту, спортиста у олимпијском спорту, спортски стручњак, спортски функционер и спортски новинар. Ово највише друштвено-спортско признање Спортског савеза Србије установљено је још 1961. године, и може се добити само једном у животу. После кратке паузе, од 2007. године вратило је свој, али и сјај најмасовније спортске организације на Балкану. 
 
Свечаности у Дому Народне скупштине Републике Србије присуствовали су бројни некадашњи и садашњи истакнути спортисти, спортски радници и стручњаци у спорту, а свечаност је својим наступом увеличала и наша суграђанка, Милица Досковић, чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6051/majska_nagrada_0.jpg