Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић у Барокној сали одржала радни састанак на тему Циљеви одрживог развоја – Србија 2030.

Радни састанак са министарком за људска и мањинска права и друштвени дијалог Горданом Чомић и њеним сарадницима одржан је данас у Барокној сали Градске куће, а тема о којој се разговарало била је “Циљеви одрживог развоја – Србија 2030.“    

 

 

На самом почетку дијалога присутне је поздравила и представила учеснике начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић.

Министарка Чомић је истакла да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог обилази округе и да је Средњобанатски округ седамнаести по реду, a да је то прилика за разговор са представницима локалне самоуправе, са начелницима округа, представницима центара за социјални рад, школства и здравства, као и свих оних који су на локалном нивоу задужени да примењују законе из надлежности тог Министарства.

 


- То радимо зато што желимо да Министарство буде алат за примену закона, да олакшамо и начелницима округа и Саветима округа, као и локалним самоуправама претварање закона у живот, решавање проблема, а исто тако и решавање проблема који се тичу новца, људи, незнања, да решимо сва она питања која успоравају, да људи на локалу виде да им је живот бољи зато што доносимо законе који смањују дискриминацију и који промовишу мањинска права, бране права жена и који смањују општу немилосрднсот опхођења људи једних према другима. То је култура људских и мањисних права и томе служе овакви разговори - рекла је министарка Чомић и указала да је ово први обилазак, а да ће до краја године обићи све управне округе на терирторији Србије.
 

 

У наставку дијалога обратили су се представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а своје предлоге и сугестије изнела је и помоћница градоначелника Зрењанина Јелена Травар Миљевић.

О стању у својим општинама говорили су и представници општина са територије Округа, а затим и председник Скупштине града Зрењанина Чедомир Јањић који је рекао да ће друштвени дијалог и овакви радни састанци, размена искуства и мишљења, сигурно допринети успеху и имплементацији свих циљева развоја у Републици Србији, у складу с агендом “Србија 2030“.

 


- Тема о којој се данас разговара и поводом које смо се окупили, вишеструко је актуелна и свакако захтева овакав дијалог. Закон о родној равноправности важан је са више аспеката, а његов битан део тиче се и борбе против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици. Ја ћу подсетити да је управо Зрењанин град који је начинио огромне помаке у том смеру, да је 2014. године успоставио међусекторску сарадњу између свих релевантних институција и да је на основу тога успостављен “Зрењанински модел” борбе против породичног насиља - рекао је он.

 


Јањић је истакао и да Град Зрењанин даје значајан допринос и у другим сегментима родне равноправности, што је унето и у планске документе и развојне планове града у периоду од 2021. до 2028. године, чија је израда у процедури и биће у складу са системом Републике Србије и свим њеним актима. 
- Верујем да ће и овај скуп допринети што ефикасној примени закона, како у локалу, тако и на републичком нивоу, и да ће сугестије и констатације које се данас буду чуле донети и нова искуства и начин размишљања - рекао је још председник Јањић.

 

У наставку разговора говорили су и начелник Полицијске управе Зрењанин Славиша Лакићевић, директори центара за социјални рад, координаторка сигурне куће и прихватилишта, представници Националне службе за запошљавање- Филијала Зрењанин, за родну равноправност, као и представници националних мањина. 
Присутни су били и активисти невладининих организација и организација које окупљају лица са инвалидитетом. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6049/ministarka_comic_00.JPG