Потпредседник Владе и министар Недимовић у посети домаћинству Тот у Михајлову: добра сезона за ратаре, близу 100 хиљада евра субвенција за ово село и решавање наслеђених проблема

Потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, заједно са Покрајинским секретаром за пољопривреду водопривреду и шумарство Чедомиром Божићем, посетио је данас домаћинство Тот Ернеа у Михајлову. У име локалне самоуправе и Града Зрењанина, поздравили су их заменик градоначелника Саша Сантовац и члан Градског већа Маринел Мендреа
 
 
 
 
Потпредседник Владе и министар Недимовић, у склопу својих редовних активности, посећује пољопривредна газдинства и домаћинства широм земље и, у непосредном разговору с пољопривредницима, предочава им одређене одлуке, ставове или законска решења и труди се да их усклади са стањем на терену, потребама или захтевима произвођача. Истакао је да су им он и министарство на чијем је челу увек доступни, када је у питању решавање одређеног проблема. 
- Пољопривредници су ове године задовољни ценовном политиком када су у питању житарице и када дођете у неко село попут овог, а слично је и у другим срединама, видите да су људи који се баве ратарством свесни да ће ове сезоне добро проћи. Сва је прилика и да ћемо имати добар род, цене су добре, и на селу, када се разговара с тим људима, види се како то све функционише. Што се самог Михајлова тиче, оно је за 2020. годину од државе добило близу 100 хиљада евра субвенција, што је за место у ком око 700 људи спава сасвим пристојна цифра. Исплатили смо, буквално, све субвенције, осим једне која је спорна, због погрешног уписа у трезору, али и то ћемо исправити већ у понедељак - истакао је министар и додао да је, у разговору с мештанима, сазнао да има имовинско-правних проблема, а који су у вези са реституцијом.
- Ти проблеми су се јавили у прошлости, нису лаке ствари за решавање, али ћемо дати све од себе да овим људима у Михајлову омогућимо да овде остану, да раде и живе од пољопривреде и уверен сам да ће ове године највећи део њих бити у потпуности задовољан - поручио је Бранислав Недимовић.
 
 
 
 
Покрајински секретар Чедомир Божић истакао је значај разговора с пољопривредницима у Михајлову и непосредног сазнања шта им је битно у производњи и какве врсте помоћи. 
- Разговарали смо и о конкурсима Покрајинског секретаријата за пољопривреду и генерално, о проблематици у области одводњавања, изградњи нове каналске мреже и функционисању мреже у случају временских непогода. Разговарали смо о конкурсу за пољопривредну механизацију, односно о физичкој имовини газдинстава, јер је значајан број овде данас присутних пољопривредника аплицирао на конкурсу и очекује резултате. Закључили смо да је то конкурс који је потребан и трудићемо се да буџет за ту линију, који је ове године био 100 милиона динара, у наредној буде и значајно већи - нагласио је Божић и истакао добру сарадњу са локалном самоуправом у Зрењанину и додао да је договорено да се већ у понедељак, заједно с представницима ЈВП “Воде Војводине”, обиђе атар Михајлова и сагледају могућности за уређење каналске мреже.  
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац такође је истакао добру сарадњу Града Зрењанина и с ресорним министарством и с покрајинским секретаријатом. 
- Град Зрењанин прати развојну политику коју су зацртали Влада Републике Србије и Покрајинска влада, кроз своје министарство и секретаријат, с циљем да заједничким наступом према пољопривредницима омогућимо да решавају проблеме у производњи, обнове механизацију и улажу у процес производње. Град Зрењанин улаже значајна средства у пољопривреду, директним подстицајима самим произвођачима у различитим областима, и само у последње две године издвојено је у те намене преко 100 милиона динара, не рачунајући улагања у атарске путеве и друге пратеће активности у вези са пољопривредом. Наставићемо с издвајањима и у текућој и у наредним годинама свима који се баве пољопривредом, а којих је овде у Михајлову 140, а преко шест хиљада на територији Града Зрењанина. Свако издвајање из буџета за њих представља директну и врло значајну помоћ - указао је Сантовац.  
 
 
 
 
Домаћин министру Недимовићу и бројним пољопривредницима из Михајлова, Ерне Тот, развија мешовиту, ратарску, повртарску и сточарску, производњу на површини од 250 хектара, у чему му помажу двојица синова. Захвалио се министру што је посетио баш његово домаћинство и истакао да му државне, покрајинске и градске субвенције доста значе у планирању и реализацији производње.
- Добили смо подстицаје у износу од 70 одсто, за млађе од 40 година, где је конкурисао син, а из републичких субвенција, где су износи били 50-50 одсто, набавили смо аутоматску сејалицу и прскалицу, чија је цена 6 милиона динара. Без квалитетне механизације нема ни квалитетне производње, ни добрих резултата и много значи када за њену набавку треба платити само половину укупне вредности - казао је Ервин Тот. 
 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6050/Ministar_Nedimovic_Mihajlovo_0.jpg