Зрењанин постаје српски Клермон Феран, од Линглонга годишње 630 милиона

Зрењанин и Србија ће годишње приходовати више од 631,1 милиона динара од доприноса и пореза на плате и имовину, након отварања фабрике аутомобилских гума Линглонг Тајер, највеће инвестиције у историји града. Паралелно с градњом фабрике, у којој ће запослење добити 1.200 Зрењанинаца, неопходно је да се заврши комунално опремање Индустријске зоне "Југоисток" од 500 хектара, највеће радне зоне у Србији. Радна зона ће поред кинеске компаније "Линглог Тајер", бити понуђена и другим инвеститорима, који намеравају да своје производне погоне отворе у Србији. 
- Свака индустријска зона, а Зрењанин их има четири, захтева инфраструктурно опремање, прикључцима за струју, водоводном и канализационом мрежом. Без инфраструктурно опремљених индустријских зона нема инвестиција. Нема радних места. А Зрењанин је у претходних девет година успео да обезбеди посао за 10.000 људи. Истих оних људи који су почетком двехиљадитих остали без посла. Фабрика Линглонг тајер ће значајно унапредити привредну позицију нашег града и као велики и признати бренд на светском нивоу, чији производи се продају у више од 180 земаља, олакшати привлачење нових инвеститора - изјавио је Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина. 
 
 
Да би убрзала реализацију инвестиције, која ће за 10 одсто увећати укупни буџет града Зрењанина, Влада Републике Србије је одобрила 448,2 милиона динара. Ова средства биће утрошена у изградњу водоводне и канализационе мреже и атмосферску канализацију зоне од 500 хектара. Осим комплекса Линглонга вредног милијарду долара, који се гради на 97,8 хектара, преосталих 400 биће понуђено новим инвеститорима. Уједно ће тиме бити обезбеђени технички услови за будуће прикључење насељених места на градску комуналну мрежу. Реализација ових радова биће поверена градском ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин, које ће убирати приход. 
- Од пореза и доприноса у државни буџет сливаће се око 577 милиона, а Зрењанин ће од пореза на зараде и имовину приходовати 140,4 милиона динара. Притом, само за објекте за које је до сада издата грађевинска дозвола порез износи 47 милиона динара. Као и 7,2 милиона за земљиште. Такође, веће приходе оствариваће општинска јавна предузећа, комунално, чистоћа и водовод. Биће наплаћиване локалне таксе и накнаде - рекао је Сантовац. 
 
 
Заменик градоначелника истиче и друге велике користи које ће донети будућа фабрика.  
- Фирма Линглонг, једна од највећих компанија за производњу аутомобилских гума у свету, уложиће милијарду долара у изградњу модерне фабрике у Зрењанину, уз стриктно поштовање европских стандарда о заштити животне средине  и домаћих прописа о безбедности. Међу 1.200 људи који ће добити посао у новој фабрици аутогума биће електро и машински инжењери, електротехничари, електричари, руковаоци машина и радници обезбеђења и одржавања. Ово је велика новост за Зрењанин, који је у дивљој транзицији изгубио више десетина хиљада радних места. Ми сада стварамо прилике да ти људи поново дођу до посла  - каже Сантовац. 
 
Са новом фабриком аутогума, Зрењанин ће се сврстати међу градове који се поносе својом гумарском индустријом, као што је Клермон Феран у Француској, у ком ради компанија Мишлен, или Акрона из Охаја, у ком се налази фабрика гума Гудјер. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6028/Ling_Long_102020_0.jpg