Амбасадорка Румуније Силвија Давидоју посетила је данас Зрењанин - поред бициклистичке стазе важан је и пловидбени пут Темишвар - Зрењанин

Амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју посетила је данас Зрењанин и том приликом у Градској кући одржала је састанак са градоначелником Симом Салапуром, замеником Сашом Сантовцем и помоћницом градоначелника Јеленом Травар Миљевић, а присуствовали су и Данијел Петровић, члан Националног савета румунске националне заједнице у Србији и директор Завода за културу војвођанских Румуна Тодор Урсу.
 
 
 

Амбасадорка Давидоју изразила је задовољство што је данас у прилици да посети наш град и указала да је посета посвећена пројектима прекограничне сарадње и будућим заједничким пројектима између Србије и Румуније.
- На данашњем састанку поставили смо темеље будуће сарадње и дискутовали о теми која је веома значајна, а то је пловидбени пут између Темишвара и Зрењанина који желимо да реактивирамо. Поред бициклистичке стазе која је велики и значајан пројекат између наше две државе, сматрамо да је и пловидбени пут Бегејом од Темишвара до Зрењанина велики туристички потенцијал - рекла је она и навела да је вредност ИПА пројеката Србија - Румунија планираних за наредни период више од осамдесет милиона евра.
 
 
 
 
Навела је да је данашњом посетом Заводу за културу војвођанских Румуна, чије је седиште у Зрењанину, била у прилици да се увери да национална заједница Румуна има веома активну улогу и на културном плану, али и када је реч о представницима у локалној самоуправи, као и да им је жеља да тако буде и убудуће. 
 
Градоначелник Симо Салапура такође је рекао да је румунска заједница заступљена у свим областима живота и рада у нашем граду, а да је један од доказа и чињеница да је седиште Завода за културу војвођанских Румуна управо у нашем граду, где се организују различите манифестације, попут “Меморијала Раду Флора”, чија биста краси Алеју великана у Карађорђевом парку.
- Такође, важно је истаћи сарадњу и односе које Град Зрењанин има са градовима у Румунији. Имамо братске односе са Арадом, пријатељске односе са Темишваром, а Решица је партнер Привредне коморе Зрењанин. Из такве сарадње произашли су вишемилионски пројекти прекограничне сарадње у које је укључен Град Зрењанин преко својих институција и управо је то била једна од данашњих тема, како ћемо у наредном периоду заједнички, партнерски унапредити сарадњу, пре свега у области туризма, али и другим областима. У том смислу захвални смо амбасадорки што је поново посетила наш град. Прво виђење имали смо у марту, приликом завршетка пројекта прекограничне сарадње и отварања “Паметне зграде” нашег Регионалног центра за развој - Банат, а даљу сарадњу настављамо већ кроз неколико дана, у оквиру “Недеље културе” у Зрењанину - рекао је градоначелник Симо Салапура.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6092/Poseta_ambasadorke_Rumunije_0.jpg