Градоначелник учествовао у раду конференције “Дигитализација надзора над јавним предузећима”, у оквиру пројекта РЕЛОФ2

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура учествовао је јуче у Београду у раду конференције “Дигитализација надзора над јавним предузећима”, у оквиру пројекта РЕЛОФ2 (“Реформа локалне самоупрвае у Србији - фаза 2”), у који је укључен Град Зрењанин. Пројекат РЕЛОФ2 је иницијатива коју финансира Швајцарски секретаријат за економске послове (SECO), са циљем да подржи одабране локалне самоуправе и надлежна министарства у примени принципа доброг управљања, унапређењу локалних јавних финансија и надзора над јавним предузећима на локалном нивоу. 
 
 
 
Градоначелник Салапура обратио се скупу као представник локалних самоуправа које учествују у овом пројекту и истакао да се његовом применом очекује једнообразан систем извештавања и праћења.
“Ово ће значајно унапредити рад свих чинилаца, почев од запослених и руководилаца у јавним предузећима, али и у локалним самоуправама, као и свих доносилаца одлука. Дигитализацију надзора над радом јавних предузећа доживљавамо као процес у ком сви наступамо као равноправни учесници, с циљем унапређења животних услова. Град Зрењанин је са задовољством, али и обавезом и одговорношћу, прихватио учешће у пројекту РЕЛОФ2, у ком су нам партнерске општине Житиште и Сечањ, пре свега да би његове бенефите осетили грађани и привредници, кроз бржу и ефикаснију реализацију планова и већу транспарентност, како у области финансија, тако и генерално у раду локалне самоуправе”, истакао је градоначелник на конференцији и додао да, када иза неког развојног пројекта стоји држава попут Швајцарске и њена Канцеларија за сарадњу, онда се ради о примени најбољих примера добре праксе и искустава у поменутој области. 
 
 
 
“Дигитализација надзора над јавним предузећима представља први корак у дигитализацији привреде”, изјавила је министарка привреде Републике Србије Анђелка Атанасковић приликом представљања софтвера који је развијен за потребе Министарства привреде, такође уз подршку пројекта РЕЛОФ2, а који за циљ има брже и ефикасније пословање. 
 
Атанасковић је објаснила да систем омогућује, не само електронско подношење извештаја о раду, већ и израду тих извештаја, чиме се добија једнообразност у извештавању свих јавних предузећа и упоредивост података, али и могућност израде анализа, на основу чега ће бити лакше планирање и доношење правовремених одлука.
 
 
 
У уводном делу конференције говорили су још директор Швајцарске канцеларије за сарадњу Рихард Коли, помоћница министра привреде Дубравка Дракулић, директорка РЕЛОФ2 пројекта Ана Јоловић и супервизор пројекта Јоргос Хацијагу.
 
У радном делу конференције учесници су представили различите теме, тако да се разговарало о корпоративном управљању у јавном сектору и користи од дигитализације, информационом систему за надзор над јавним предузећима, практичној примени новог информационог система и финансијској анализи пословања, као главном инструменту надзора. 
 
Конференцији је присуствовала и помоћница градоначелника Зрењанина Јелена Травар Миљевић, као и представници Градске управе и зрењанинских јавних предузећа, задужени за област финансија и надзор над финансијама.  
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6057/Simo_Salapura_Relof_BGD_0.jpg