Обележени Дан Министарства унутрашњих послова, слава Министарства и Дан полиције

Поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова, славе Министарства унутрашњих послова и Дана полиције, припадници Полицијске управе у Зрењанину организовали су данас, на Тргу слободе, прeзентацију возила, опреме и материјално-техничких средстава и представљање полиције у заједници, уз пригодан пратећи програм. Догађају су присуствовали заменик градоначелника Саша Сантовац и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић
 
 
 
 
Заменик градоначелника је, након обиласка штандова и упознавања с возилима, опремом и средствима које у свом раду користи полиција, рекао да му је драго што се, први пут на овакав начин, Полицијска управа у Зрењанину представља грађанима. Истакао је да се ради о опреми и средствима која у овом тренутку полиција поседује, али да је исто тако значајно примање у редове полиције нових, младих кадрова.
- Потенцијали полиције морају се јачати и кроз модернизацију опреме, али и кроз пријем нових кадрова, као што је и актуелан конкурс за попуну ватрогасно-спасилачких екипа. Полицију у целини чине и ватрогасци-спасиоци, саобраћајна полиција, криминалистичка полиција, читав спектар деловања, веома значајан за сваког грађана на територији нашег града и Републике Србије - казао је Сантовац и додао да Град Зрењанин на различите начине помаже Полицијској управи.
 
 
 
 
- Са жељом, првенствено, да побољшамо безбедност свих наших суграђана, у протеклом периоду помогли смо нашој Полицијској управи кроз набавку возила и опреме за контролу алкохолизма и наркотика код учесника у саобраћају. Желимо и да, набавком камера и видео-надзора, повећамо безбедност у учесника у саобраћају, али и свих грађана на улицама, посебно младих - рекао је заменик градоначелника Саша Сантовац
 
 
 
 
Данашња презентација Полицијске управе Зрењанин посебно је била занимљива деци. Имала су прилику да се упознају с возилима и опремом коју полиција користи, да седну у возила, обуку опрему, да сазнају како се узимају отисци прстију од стране форензичара, а за крај су уживала у скакању у бари ватрогасне пене.  
 
Смотру возила која се данас користе у Полицијској управи “предводио” је популарни “фића” - Застава 750, коју је полиција користила пре више од пола века. Разумљиво, и ово возило изазвало је велику пажњу присутних на Тргу слободе. Старији су га гледали с носталгијом, а млађи су, вероватно по први пут, имали прилику да виде како је једно полицијско возило изгледало пре више деценија...
 
 
 
 
Оваква манифестација се по први пут организује на нивоу целе земље, у свим полицијским управама, с циљем да подсети на дугу традицију и приближи грађанима део својих активности у оквиру локалне заједнице. 
 
Традиција обележавања славе вуче корене из 1862. године, када је Законом о Устројству Централне државне управе (22. марта) обновљене Србије Министарство војно раздвојено од Министарства унутрашњих послова. Од 15. до 17. јуна те године српска жандармерија је одиграла пресудну улогу у сукобима око Чукур чесме и током бомбардовања Београда. Нешто више од стотину жандарма супротставило се неколико стотина пута јачој турској сили и практично спасло Београд и Србију. Како се први сукоб одиграо на Духове, 15. јуна, овај дан је усвојен као слава српске жандармерије. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6087/Dan_policije_Zrenjanin_0.jpg