По 14. пут одржан традиционални плес зрењанинских матураната: градске манифестације и осмеси се враћају на Трг слободе

Традиционални плес матураната, манифестација коју Град Зрењанин организује на крају сваке школске године, одржан је данас на Тргу слободе по четрнаести пут, у присуству ученика завршних разреда свих девет градских средњих школа, њихових родитеља, пријатеља, професора и представника локалне самоуправе. Трг је симболично прошаран бојама националне заставе, јер су девојке и младићи плесали у плавим и белим мајицама, а сви су у рукама, као реквизите за игру, имали црвене кишобране. 
 
 
 

 
Поздрављајући аплаузом све присутне, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да се, након годину дана, на централни трг враћају осмеси и поново организују градске манифестације, а да је данашња слика са трга једна од најлепших коју шаљемо из нашег града. Поручио је матурантима да им овај данашњи завршетак једног животног периода означава и неки нови почетак, и да буду срећни због тога. 
“Средњошколски дани су за вама, честитам вам на успешном завршетку тог периода живота и школовања и на овој лепој слици с нашег трга, слици будућности нашег града и наше земље, препуној осмеха и енергије. У име Града Зрењанина и у своје лично име, желим вам, пре свега, добро здравље. Желим вам да упишете факултете које сте планирали, да можда пронађете посао, да се лично и професионално остварите, желео бих, наравно, да то буде у нашем граду, а ми ћемо се потрудити да направимо такав амбијент да Зрењанин буде још боље место за живот”, истакао је градоначелник.  
 
 
 
 
Плесу матураната присуствовао је и председник Скупштине града Чедомир Јањић. Координаторка плеса од самих почетака је Николета Видаковић
 
Кадрил је заплесало више стотина матураната који су окончали школовање у специфичним условима, прошле године делимично у условима ванредног стања у земљи, а ове у  потпуности у комбинованом режиму наставе, али их све то није спутало да на најлепши начин обележе завршетак једног важног животног раздобља. Град Зрењанин успео је да сачува и одржи “Плес матураната”, као запажену и значајну градску манифестацију.
 
 
 
Зрењанин се први пут у ову манифестацију европских размера - ”European quadrille dance festival” - укључио 2007. године и од тада се свака генерација матураната из нашег града окупља истовремено кад и њихови вршњаци на трговима у бројним другим градовима у нашој земљи и широм “Старог континента”. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6062/Ples_maturanata_2021_0.jpg