Потписан уговор у Краљеву - Зрењанин међу градовима у Србији са највише издвојених средстава за суфинансирање програма енергетске санације

Град Зрењанин определио је 10 милиона динара за суфинансирање Програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, а Министарство рударства и енергетике издвојило је још 7,4 милиона, о чему су данас у Краљеву потписали уговор потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић и помоћница градоначелника Зрењанина Јелена Травар Миљевић. 
 
 
 
Уговоре је министарка потписала са представницима 67 градова и општина, а Зрењанин је међу осам локалних самоуправа које су извојиле највише средстава за ову намену. Када се добијеним средствима дода учешће грађана, које ће износити 50 одсто вредности инвестиције, укупна средства Града Зрењанина у оквиру Програма енергетске санације достижу 35 милиона динара. Предвиђа се замена столарије, фасадне изолације и система за грејање на стамбеним објектима. 
“У питању је велики пројекат, који ће се реализовати у неколико наредних година”, рекла је министарка Михајловић и објаснила наредне кораке који следе у реализацији овог програма.
 
“Следе два јавна позива која расписују локалне самоуправе - са предузећима које ће изводити  радове, а потом и са грађанима. Да не би било нереалних цена биће одређена максимална, и локалне самоуправе ће јавно саопштити које су то компаније, а истовремено ће расписати и позив заинтересованим грађанима. Прве уговоре са грађанима очекујемо у августу”, казала је Михајловићева.
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да Зрењанин жели да буде међу локалним срединама у Србији које предњаче у програмима енергетске ефикасности и већем коришћењу обновљивих извора енергије, те да је у складу с тим и опредељен износ од 10 милиона динара за Програм енергетске санације стамбених зграда. 
“Овим се настављају наше активности у оквиру “Зелене агенде” Републике Србије, с циљем да Град Зрењанин постане енергетски ефикаснији и да грађани подигну ниво знања и свести о значају енергетске ефикасности. Надам се да ће Програм енергетске санације стамбених објеката, ком смо данас и званично приступили, бити дугорочног карактера, јер су наши суграђани за њега веома заинтересовани”, казао је градоначелник, поводом данашњег потписивања уговора.
 
Јединице локалне самоуправе, уврштене у овај програм, и Министарство рударства и енергетике субвенционисаће са скоро 460 милиона динара пројекте енергетске санације стамбених објеката - општине и градови издвојили су 235, а министарство 224 милиона динара. С обзиром да половину средстава обезбеђује држава, а другу половину грађани, то значи да ће за ову намену бити утрошено укупно око 920 милиона динара. Енергетски ефикаснија домаћинства могу да донесу значајне уштеде на рачунима. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6096/Ugovor_Kraljevo_0.jpg