Акције добровољног давања крви и активности Црвеног крста током лета - од волонтирања до летњих школа и кампова

Црвени крст Зрењанин у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, организoвао је данас у просторијама Црвеног крста акцију добровољног давања крви, којој се одазвало скоро 70 наших суграђана, а коју је подржао и градоначелник Зрењанина Симо Салапура и по 41. пут личним примером, давањем крви, указао на значај оваквих акција. 
- Летњи период је познат по томе да су залихе крви на минимуму и неопходно је да се овакве активности промовишу и буду подстрек што већем броју наших суграђана да дају крв. Стабилне залихе су јако битне за оне којима је крв неопходна и зато користим лични пример и апелујем на суграђане да се укључе у акције које организује наша градска организација Црвеног крста, заједно са покрајинским Заводом за трансфузију крви. Одзив је данас био добар, а акције се настављају и у наредном периоду - рекао је градоначелник и додао да је први пут крв дао као студент, у Заводу за трансфузију крви у Београду, из основног разлога да учини неко хумано дело и неком помогне, и да је из истих разлога и данас овде.     
 
 
 
Осим данашње, овакве акције биће у реализоване још по три пута у наредна два летња месеца - 5, 13. и 28. августа, као и 4,16. и 23. септембра, у градским месним заједницама, тржном центру “БИГ” и просторијама Црвеног крста.  
 
Градоначелник је још казао и да је са руководством Црвеног крста Зрењанин разговарао и о другим актуелним темама. 
- С обзиром да овде функционише и Народна кухиња, да корисници свакодневно долазе, разговарали смо о томе да у наредном периоду оспособимо за ту намену један функционалнији простор, боље опремљен, да ту услугу која постоји у нашем граду подигнемо на виши ниво и сигурно да ћемо већ након предстојећег ребаланса буџета радити на решавању тог проблема.  
 
 
 
Акције добровољног давања крви само су део активности које Црвени крст реализује током летњег периода. Његови волонтери одавно су део сваке веће градске спортске манифестације, па су тако били присутни и у “Кристалној дворани”, на међународном боксерском меморијалу “Звонимир Звонко Вујин”, као и на Градском купалишту “Пескара”, током пливачког маратона. У сусрет 30. јулу - Светском дану борбе против трговине људима у просторијама Црвеног крста Зрењанин одржана је информативна радионица из Програма борбе против трговине људима за све заинтересоване волонтере и средњошколце. 
 
Црвени крст Зрењанин, захваљујући Црвеном крсту Војводине, упутио је двадесет петоро деце основношколског узраста на седмодневни одмор у одмаралиште Црвеног крста Вршац на Вршачком брегу и они, заједно са још тридесет пет ученика из Кикинде и Вршца, бораве тамо у термину од 26. јула до 1. августа. Под надзором васпитача, али и младих волонтера Црвеног крста Зрењанин, уз одмор ће им бити представљен и део програма и активности које се у Црвеном крсту реализују за младе.
 
 
 
Коначно, представници Црвеног крста Марко Денда и Хелена Вијатов отпутовали су на Камп под називом “Природа за будућност без граница”, који се реализује од 26. до 30. јула у партнерству са мађарским Црвеним крстом у Чонграду. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6138/Crveni_krst_29_07_2021_0.jpg