Градоначелник на градској депонији: пожар ће до сутра бити под контролом и ситуација стабилизована

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са замеником Сашом Сантовцем, посетио је данас градску депонију, где је јуче избио пожар, а дим са депоније допирао је до најближих насеља и посебно се осећао на “Багљашу”.  
- Због процене ситуације да би пожар на депонији могао да потраје и више дана, наредили смо надлежним службама и Јавном комуналном предузећу „Чистоћа и зеленило“ да предузму све мере да се пожар не прошири изван граница депоније. Видели смо на терену да су присутни професионални ватрогасци, добровољна ватрогасна друштва, механизација, камиони који непрекидно засипају земљом ризична места - каже градоначелник и наводи да је највероватнији узрок пожара запаљење ободних делова депоније, на којима је трска, са којих је ватра, ношена ветром, прешла и на саму депонију.
 
 
 
 
- То се, нажалост, прелива и на ободне делове града, највећи проблем имају становници “Багљаша”. Разговарајући са људима и стручним службама овде, на терену, највероватније је да ће ситуација током сутрашњег дана бити у потпуности стабилизована. Ово је једина депонија на територији града и она очигледно превазилази наше капацитете. Процене су да сваки становник Зрењанина дневно направи око један килограм смећа, углавном све то стиже овде али, нажалост, имамо и дивљих депонија на територији града. У том смислу, планирали смо у буџету и додатна средства за санацију дивљих депонија, такође и за санацију градске депоније, како би овакви проблеми били спречени и решени и како би Зрењанин био еколошки чистији - рекао је градоначелник, након обиласка депоније. 
 
 
 
 
На терену је тренутно ватрогасно-спасилачка јединица која гаси пожар, а прво је јуче реаговало добровољно-ватрогасно друштво из Арадца, у чијем је атару дошло и до запаљења трске. Секретар Добровољног ватрогасног друштва у Зрењанину, Звонко Ракић, каже да су у приправности и ватрогасна друштва из свих насељених места у првом “прстену” око града, са 25 добровољних ватрогасаца и да стоје на располагању за помоћ професионалним ватрогасцима Полицијске управе у Зрењанину. Наводи да је у питању пожар дубинских слојева смећа који се гаси земљом, док се само површински слојеви гасе водом и пеном. 
 
 
 
Директор ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин Зоран Протић каже да је до пожара дошло услед високих температура. 
- Повремено се јављају површински пожари, које ватрогасци брзо санирају, проблем је запаљење испод површине које ствара велике количине дима. Тренутно радимо са три булдозера и девет шлепера који константно распоређују и насипају земљу, али с обзиром на површину која је захваћена, биће потребно одређено време за санацију. Насипање земље једини је начин да се угуши метан и гасови који су запаљиви и очекујем да до сутра све буде под контролом - објашњава Протић. 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6137/Deponija_pozar_0.jpg