Потписан уговор у Београду - Зрењанин у озелењавање булевара и обала Бегеја и пошумљавање улаже 20,5 милиона динара

У озелењавање, уређење и заштиту земљишта на обалама Бегеја и делу Булевара Вељка Влаховића, као и за пошумљавање, Зрењанин улаже 20,5 милиона динара. Пројекте је подржало и Министарство заштите животне средине, које је на Конкурсу за суфинансирање пројеката очувања и заштите земљишта као природног ресурса, Зрењанину одобрило 13 милиона динара, а преостали износ град издваја из свог буџета. Министарство је одобрило и 2,3 милиона за пошумљавање. Град ће издвојити 1,8 милиона, па ће укупан износ достићи 4,1 милиона динара. Уговор о додели средстава потписали су данас, на свечаности у Палати “Србија” у Београду, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
 

- Заштита животне средине и инвестирање у озелењавање спадају у главне приоритете града Зрењанина. Ових 16,4 милиона које инвестирамо у ова два пројекта представљају само део наших дугорочних планова за претварање Зрењанина у зеленији град. У сарадњи с Владом Србије и Покрајинском владом, обезбедили смо значајна средства за унапређење заштите животне средине и побољшавање услова живота грађана Зрењанина - рекао је градоначелник Симо Салапура, након потписивања уговора у Београду.
 
На обе обале Бегеја, између магистралног моста код Полицијске управе и моста у Змај-Јовиној улици (“Жути мост”), као и дуж Булевара Вељка Влаховића - од кружног тока до улаза у тржни центар “БИГ” - уместо старог дрвећа биће засађено 128 нових, здравих стабала лишћара и 40 четинара. Биће посађено 2.000 стабљика украсног шибља и жбуња, а на 2.000 квадрата биће подигнути травњаци. У склопу инвестиције биће уграђен аутоматски систем за заливање.
- Ново дрвеће има вишеструки значај. Осим што ћемо значајно утицати на побољшање квалитета ваздуха, драстично ћемо смањити штетне утицаје ветра, који у Банату изазива значајну ерозију површинских слојева земљишта. Такође, земљиште је угрожено у близини фреквентних саобраћајница, где издувни гасови имају велики утицај на његове хемијске особине што онемогућава раст зеленила. Да бисмо унапредили еколошко окружење града наставићемо с инвестицијама у унапређење зеленила у граду - казао је Салапура.
 
 
 
Министарка Ирена Вујовић потписала је данас уговоре с представницима 43 града и општине у Србији, чији су пројекти одабрани на овом конкурсу између 76 приспелих. Министарство заштите животне средине издвојило је укупно 333 милиона динара по основу јавног конкурса за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката очувања и заштите земљишта као природног ресурса у 2021. години. Град Зрењанин и овога пута нашао се међу локалним самоуправама којима је опредељено највише средстава, јер је само за 15 њих појединачно издвојено десет и више милиона динара. То говори о квалитету пријаве и добром пројекту, али и опредељењу и решености Града Зрењанина да настави са значајним улагањима у области заштите животне средине, озелењавање и уређење јавних површина и пошумљавање. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6125/Manja_Ugovor_Min_zas_ziv_sredine_0.jpg