Отворени први Дани породице у Перлезу - буђење свести да је свака рођена беба победа за нацију и да је свака мајка понос нације

Радомир Дмитровић, министар за бригу о породици свечано је отворио манифестацију “Дани породице” која је организована први пут, крај новоизграђеног шеталишта крај Бегеја у Перлезу. 

Министар Дмитровић је обраћајући се присутнима говорио о значају породице и указао да новац није пресудан у демографији. 

 

 

“Да је пресудан, Шведска и Финска, Данска и Немачка имале би породице са по петоро деце, пресудно је оно што ви имате, а ви имате љубав и сматрате да ваш живот има оправдање и да је дат вама да би сте га ви дали некоме другом” казао је он и поручио људима који, како је навео, имају децу, да се мора ширити прича о томе колико је лепо имати дете.

Министар је на шеталишту уз Бегеј, заједно са рвачем Зурабом Датунашвилијем и глумцем Миодрагом Радоњићем, открио плочу првог Породичног корзоа, у присуству Радоша Пејовића, покрајинског секретара за социјалну политику и демографију и градоначелника Зрењанина Симе Салапуре и Марије Стајић представнице Међународне организације за породицу. 

У склопу манифестације Дани породице потписан је Споразум о сарадњи између Града Зрењанина и Фондације “Заједно за младе, а потписници су били докторка
Даница Грујичић и градоначелник Зрењанина. Након тога подељене су картице 3+ породицама са троје и више деце. 

 

 

Даница Грујичић указала је да сматра да је жена стуб сваке куће и да свака жена има право избора, а да ли ће изабрати каријеру или породицу, или само породицу, или само каријеру то је њена одлука. 

- Младе девојке које тек ступају у живот молим да одаберу оно на средини, и каријеру и породицу једнако је важно и једно и друго - поручила је Грујичић и замолила младиће да чувају своје девојке и буду витезови и тако пре задржати своје даме.
- Побркали смо вредности и одједном су људи којих смо се раније стидели испливали на површину и то мора да се мења - рекла је она.

 


 
Поздрављајући све који су дошли и подржали манифестацију градоначелник Салапура је изразио задовољство што је Зрењанин у прилици да организује Дане породице и указао да породица има значајну улогу у развоју човека, али не само човека, већ друштва уопште. 

“Знамо да смо нација која нестаје , а знамо и да Србију годишње напусти око 90.000 људи: Идеја ове мафистације јесте буђење свести да је свака рођена беба победа за нацију, да је свака мајка понос нације и да је сваки млад човек који остане у својој средини да ради и ствара породицу херој нације. На нама носиоцима јавних функција јесте да обезбедимо услове да и младе и мајке, и наша деца остану овде и буду хероји нације - рекао је градоначелник и указао на бројне популационе мере које Град спроводи а које имају за циљ да помогну у остваривању тих намера. 

 

Радош пејовић који је иначе и идејни творац манифестације који је на бину изашао у присуству своје породице са троје деце.
- Пред вас сам изашао са оним највреднијим што имам а то је моја породица и немам много тога да кажем осим да десет година сањам да се ово деси у Србији. Пре три месеца овде није било ничега и за само пар месеци уз помћ мештана и Града Зрењанина направили смо чудо, то је доказ да је заједница оно из чега може да никне све. Мислим да је породица не само највреднија, већ да је породица све - реко је Пејовић. 

Марија Стајић је изразила задовољство што присуствује скупу који слави оно што је најважније у друштву, а то је природна породица и пренела поздраве председника међународне организације за породицу Брајана Брауна са жељом да ова манифестација постане традиционалан догађај.  

 

 

Поред великог броја мештана отварању су присуствовали и сарадници градоначелника Зрењанина, као и људи из света спорта, привреде, културе...
На штандовима представници двадесет локалних самоуправа презентују своје мере пронаталитетне политике, а организован је и програм приллагођен деци и родитељима. 

Манифестација “Дани породице” одржава се до 14. августа у организацији УГ „Породична Србија“, Министарства за бригу о породици, Покрајинског секретаријата за социјалну политику и демографију, Покрајинског секретаријата за туризам и привреду и Града Зрењанина. 

У плану је да се крај сада уређеног шеталишта израде бунгалова за породице, као и едукативни центар на отвореном за младе брачне парове и школа родитељства. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6149/dani_porodice_otvaranje_00.jpg