Граду Зрењанину додељена средства по Јавном конкурсу Министарствa за бригу о селу, за организовање манифестације “Михољски сусрети села”

Град Зрењанин ставио је јуче, у Министарству за бригу о селу у Београду, потпис на уговор о додели бесповратних средстава по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села“. У име локалне самоуправе уговор је потписао члан Градског већа Маринел Мендреа, а испред Министарства за бригу о селу министар Милан Кркобабић, који је уз изречене стихове Љубивоја Ршумовића “Док је села и сељака Србија ће бити јака“, потписао уговоре с представницима 68 јединица локалне самоуправе. 
 
 
 
Укупан износ издвојених средстава за ту намену је 31.025.279,24 милиона динара, а Зрењанину је опредељено 154.548,00 динара, уз суфинансирање програма од стране локалне самоуправе. 
"Села Србије су данас, а то су била и јуче и остаће, највиталнији део Србије. Све добро, све снажно и виспрено управо стиже из села. Данас, оживљавањем ових манифестација, настављамо све оно добро и вредно што су неки пре нас чинили", рекао је Кркобабић.
 
У овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, планирано је око 100.000 учесника и посетилаца.
 
 
 
Активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике. Такмиче се културно-уметничким садржајима - фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању, литерарним садржајима - рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице), занатским и примењеним уметностима - изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу, спортским активностима - од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима - прављењу традиционалних јела и колача. Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.
 
Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно - историјског наслеђа.
 
У име свих потписника захвалила се градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић
 
Представник Комисије за доделу средстава Љубивоје Ршумовић казао је да је ово прави корак у оживљавању културног живота села и да је и време право да се инфраструктура у сваком селу поправи и да песници и глумци посећују села и као и до сада, стварају у њима. 
 
 
 
Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом „Михољски сусрети села“, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе. 
 
Место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима-селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља, а могуће је одржати је од 1.октобра 2021. године до краја 2021. године.
 
Средства се додељују према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом „Михољски сусрети села“ коју је  Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године.
 
Текст: Министарство за бригу о селу
 Фото: Министарство за бригу о селу, Милош Мишков - агенција БЕТА

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6222/Miholjski_susreti_sela_0.jpg