Заменик Сантовац са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором на откривању спомен обележја војним жртвама Првог светског рата

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац присуствовао је данас, заједно са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором, откривању спомен обележја војним жртвама Првог светског рата на Римокатоличком гробљу у нашем граду. 
 
 
Како је навео председник Мађарског КУД „Петефи“ Лајош Јеноваи, на том месту пре 107 година сахрањен је први војник који је преминуо у некадашњој великобечкеречкој болници, а да је положено 559 војника.
 
 
Обраћајући се присутнима, Саша Сантовац је рекао је да се овим цивилизацијским чином указује на дехуманизовано биће рата, на животну судбину, људску драму и трагедију појединца, при том, не заборављајући никада на узроке, догађаје и трагедију појединаца.
- Исцртавањем ове мапе људских трагедија пружамо допринос култури сећања. Колико год су трагичне сенке историје, сећање је лековито, а не заборав. Са примерене историјске дистанце дуже од века, као и са нашим искуствима у две југословенске државе, можемо поуздано да сведочимо да се на забораву не граде здрави путеви разумевања, праштања и помирења – рекао је Сантовац.
 
Он је нагласио и да се у времену изазова може сведочити какао се негују, развијају и унапређују пријатељски односи Мађарске и Србије, са највишех државног врха и да су ти односи данас најбољи.  
 

Иштван Пастор је рекао да је данашње откривање споменика цивилизацијски чин, да је после сто година мање битно којој су војсци жртве припадале, јер највероватније највећи број њих није припадао ниједној од војних формација сопственом вољом, већ зато што је регрутован.
- Без обзира на то што у биолошком смислу нисмо потомци ових људи који су ту сахрањени, важно је да има одамо почаст, јер је то основ за надање да ће на сличан начин учинити са онима који су са овог простора, наши преци, а изгубили су живот у Првом светском рату негде на другим ратиштима широм Европе - рекао је Пастор, напомињући да је данашње откривање споменика проистекло након потписаног писма о намерама између два министарства две државе – Србије и Мађарске, којим се омогућава неговање војних гробаља.
 
 
- Има много обавеза сличног карактера широм Војводине и мислим да ако је то било могуће овде у Зрењанину биће могуће и другде, под условом да има људи на локалу којима је стало да учине овакав напор, а у Зрењанину је тога било - рекао је још Пастор, захваливши се заменику Саши Сантовцу.
 

Данашњем откривању споменика присуствовали су и представници амбасаде Мађарске у Србији, конзулата Мађарске у Суботици, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине  Жолт Сакалаш, као и Елвира Ковач, потпредседница СВМ, Јанош Пушкаш, директор Педагошког завода Војводине и Јожеф Стојко, члан Градског већа Зрењанина, а наступио је Камерни хор "Емануел".

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6207/spomenik00.jpg