Амбасадор Бугарске Петко Дојков посетио Зрењанин: уз добру сарадњу на државном нивоу, значајни и контакти и активности у локалним заједницама

Гост Града Зрењанина, градоначелника Сима Салапуре и његових сарадника, данас је био Његова екселенција Петко Дојков, амбасадор Републике Бугарске у Србији. Прву посету нашем граду, након што је постављен на то место, амбасадор је искористио за разговоре у Градској кући, упознавање са знаменитостима града и обилазак Народног позоришта “Тоша Јовановић”, са најстаријом позоришном салом у нашој земљи. 
 
Пријему и састанку с амбасадором у Градској кући присуствовали су градоначелник Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Јелена Травар Миљевић
 
 
 
 
Претходник Дојкова на месту амбасадора у нашој земљи, Ратко Влајков, два пута је посетио Зрењанин током манифестације “Европско село”, а данашња посета представљала је прилику за наставак сарадње, размену искуства и мишљења. Градоначелник је упознао амбасадора с потенцијалима Града Зрењанина, истакао да у Белом Блату живи бројна заједница бугарског народа и подсетио да Зрењанин има и један братски град у Бугарској - то је Бела Слатина - с којим је споразум о пријатељству и сарадњи потписан 2010. године.  
 
Амбасадор Петко Дојков разговарао је у зрењанинском позоришту са својом сународњакињом Благовестом Василевом, нашом суграђанком запосленом на Луткарској сцени позоришта, као сценографкиња и креаторка лутака. Василева је почела да ради у Србији 2002. године, а прву представу у позоришту “Тоша Јовановић” - “Чаробни сребрењак” - радила је 2007. године. Већ деценију живи у Зрењанину, где је засновала и породицу. С руководством позоришта амбасадор је разговарао и о могућностима учешћа нашег театра на неком од фестивала у Бугарској, на којима је већ наступао у прошлости. 
 
 
 
 
Амбасадор Бугарске изразио је задовољство данашњом посетом и указаним гостопримством.
- Захваљујем се градоначелнику и његовим сарадницима што су нам омогућили да се упознамо с овим градом, његовом занимљивом историјом и културом и разговарамо о неким актуелним стварима у које градоначелник улаже пуно труда и енергије и размишља да их унапреди. Разговарали смо о сарадњи између Зрењанина и Беле Слатине и обострана нам је жеља да она буде активнија и конкретнија и да се прошири и на друге општине у Бугарској, с обзиром на потенцијале региона у ком се налази Зрењанин - казао је амбасадор и додао да је с градоначелником разговарао и о спортским темама, конкретно о предстојећем такмичењу у Зрењанину на ком ће наступити и бугарски представници. 
- У питању је светски куп у шотокан каратеу, 14. новембра, у организацији града Зрењанина и драго ми је што ће Бугарска бити једна од учесница и што ће Зрењанин оправдати титулу Европског града спорта у овој години. С нестрпљењем очекујем и друге заједничке пројекте у оквиру сарадње између Бугарске и Србије, конкретно и града Зрењанина - нагласио је амбасадор Дојков.
 
 
 
 
Градоначелник је посету амбасадора Бугарске оценио као значајну и као могућност за унапређење досадашње сарадње, с обзиром на суживот са припадницима бугарског народа у нашој средини и традиционално добре међунационалне односе. 
- Прошле недеље смо у Новом Саду, у организацији Фонда “Европски послови” АП Војводине, имали радну вечеру с представницима дипломатског кора и међународних финансијских институција и организација и на том скупу остварили смо први контакт с Његовом екселенцијом и договор да, у врло кратком року, посети град Зрењанин. Теме данашњег састанка, осим привредних и економских, и размишљања о унапређењу односа не само Србије и Бугарске, већ и нашег града са братском општином Бела Слатина, тицале су се и спортске и културне сарадње, али и о томе на који начин негујемо односе с бугарском заједницом у нашем граду. Конкретно, у Белом Блату имамо заједницу од 185 становника бугарске националности, која живи сложно у нашем мултикултуралном Зрењанину, а на Луткарској сцени у Народном позоришту запослена је Благовеста Василева, с којом смо такође разговарали и мислим да смо се представили амбасадору у лепом светлу и договорили око неких наредних корака за период пред нама - рекао је градоначелник Симо Салапура и изразио уверење да ћемо амбасадора Бугарске поново угостити у нашем граду. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6260/ambasador_bugarske_0.jpg