Градоначелник, поводом Међународног дана против ризика од катастрофа: улагање у превенцију, едукацију и набавку опреме, увек је најјефтиније

Поводом 13. октобра, Међународног дана против ризика од катастрофа, градоначелник Зрењанина Симо Салапура истиче да је Град Зрењанин посвећен унапређењу управљања ризиком, константној едукацији и превенцији и набавци савремене опреме и средстава за деловање и ефикасан одговор у случају ванредних ситуација у нашем окружењу.
 
 
 

- Пожари и поплаве на овом терену представљају два највећа ризика. Што се тиче поплава, превентивно делујемо заједно с водопривредним предузећима, тако што измуљавамо канале и градимо и ојачавамо насипе на ризичним местима, а када су пожари у питању, та опасност је посебно изражена у атарима, након скидања усева, за шта је највећи кривац људски фактор. У том смислу, веома смо задовољни што нашем професионалном ватрогасном батаљону помаже градско ватрогасно друштво, са 23 добро оспособљене јединице. Увидели смо да највећи проблеми могу настати у међусобној комуникацији, па смо и кроз пројекат који данас промовишемо, набавили средства за побољшање радио-веза и тиме унапредили контролу на самом терену - рекао је градоначелник и додао да је претходних година, кроз различите пројекте, набављено нове опреме, возила и средстава за деловање у ванредним ситуацијама у вредности од више стотина хиљада евра.
 
 
 
 
- Улагање у превенцију увек је најјефтиније, а едукација, набавка техничких средстава, израда планских докумената и оспособљавање јединица цивилне заштите су неопходни услови за успешно управљање ризицима и њихово смањивање. Зрењанин је заокружио све те сегменте и оно што преостаје је да их унапређујемо у одређеним елементима. Данас присуствујемо техничко-тактичком збору, да бисмо видели чиме све располажемо и колико су наше јединице оспособљене. Захваљујући ангажовању Града Зрењанина, као и нашег Регионалног центра за развој “Банат”, значајно смо модернизовали техничка средства и опрему којом може да се реагује у ванредним ситуацијама и можемо слободно да истакнемо да смо међу јединицама локалне самоуправе које се истичу на овом пољу - казао је градоначелник. 
 
Он је данас, са сарадницима, присуствовао тактичко-техничком збору припадника цивилне заштите града Зрењанина, као и вежби почетног гашења пожара на простору испред магацина Одсека за цивилну заштиту у Улици војводе Бојовића. Могао се видети део опреме и средстава набављених последњих година, попут мобилних агрегата и пумпи, усисних цеви, шатора, наменских возила, моторних чамаца за спасавање, комплета ватрогасне и личне опреме...
 
 
 
 
Шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин Мирослав Сладојевић рекао је да је током ове године, у оквиру два пројекта, набављено наменско возило и недостајућа опрема, у укупој вредности од 5,9 милиона динара. 
- У питању је сарадња Града Зрењанина са Покрајинском владом и Министарством за државну управу и локалну самоуправу, с циљем јачања капацитета локалне самоуправе за реаговање у ванредним ситуацијама. Набављено је теренско возило, које ће имати и функцију командног возила за потребе Градског штаба за ванредне ситуације, а од опреме смо. иземђу осталог, добили водене и муљне пумпе, агрегате за напајање електричном енергијом, као и моторне тестере намењене почетном гашењу пожара - истакао је Сладојевић. 
 
Сваког октобра обележава се Светски дан борбе против природних катастрофа, а Међународни дан смањења ризика од природних катастрофа обележава се од 1989. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација указала на огроман значај борбе против природних катастрофа. Овог 13. октобра, различитим кампањама, УН подиже свест о значају утицаја људи и важности борбе за сигурнију будућност. У нашој земљи, Сектор за ванредне ситуације МУП Србије, пратећи иницијативе “Сендаи оквира за смањење ризика од катастрофа 2015-2030”, интензивно ради на јачању структура и капацитета за превентивно деловање и брзи одговор у случају катастрофа и ванредних ситуација.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6247/tt_zbor_vanredne_situacije_0.jpg