Шетњом мама и беба у центру Зрењанина обележена Национална недеља промоције дојења

Поводом Националне недеље промоције дојења данас је у центру града, у организацији зрењанинске Опште болнице “Ђорђе Јоановић”, одржан пригодни скуп и организована шетња мама са бебама како би се указало на значај дојења, а подршку су дали и Дом здравља “Др Бошко Вребалов”, Град Зрењанин, као и помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Радош Пејовић.
 
Пејовић је поздравио је данашњу акцију и подршку дојењу и указао да би овакве акције требало организовати у сваком граду. 
- Поздрављам и иницијаторе који су организовали ову шетњу, јер, свако дете би требало да има право на мајчино млеко. Из овога што су данас припремили организатори видимо да не постоји ништа здравије и лепше за развој детета од мајчиног млека, а прича је много шира од промоције дојења, јер у исто време имамо и промоцију родитељства и односа између деце и родитеља - казао је он.
 
 
 
 
У име локалне самоуправе говорила је Јелена Драгић, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе, која је истакла да је град Зрењанин познат по томе што има веома широку палету подршке мајкама и деци.
- Заиста, популациона политика се изузетно акцентује, међутим, када причамо о томе говоримо о новчаним давањима, али дојење и подршка мајкама није само финансијски моменат - казала је она и подсетила да је Град Зрењанин у знак подршке мајкама у погледу дојења обезбедио, уз подршку “Роса воде”, и две клупе за дојење које су постављене у Градској башти.
- Надамо се да ћемо као Градска управа која је најотворенија према мајкама и деци, поготово Одељење за друштвене делатности, где су мајке окренуте ка нама, направити један прелеп кутак у којем ће деца имати прилику да једу, а разбијање предрасуда око дојења и жене као симбола и пола, али и родитељства, треба акцентовати у смислу да су женске груди заиста симбол мајке и да није срамота дојити дете у јавности и у моменту када је то детету потребно - рекла је Драгић.
 
 
 
  
 
Др Свјетлана Ждрале, педијатар неонатолог, шеф Одсека неонатологије зрењанинског породилишта, указала је да су дани у којима се обележава Национална недеља промоција дојења узузетно важни за нашу популацију и за све младе родитеље, мајке, очеве и целе породице.
- Радимо на томе да унапредимо здравље и квалитет живота наших беба и наше деце и да мислимо на њихову будућност, а мајчино млеко је најдрагоценија супстанца која постоји у природи и важно је да свако дете има прилику да је добије - казала је она и навела да је сам почетак дојења за мајку и бебу прилично тежак и да се дешава да се маме деморалишу.

- Битно је да сви помогнемо да тај период буде што лакши и лепши, од стручних лица, педијатара, неонатолога, неонатолошких сестара, бабица, гинеколошке, патронажне и педијатријске службе - казала је докторка Ждрале, указујући и на значајну улогу породице и комплетног друштва.
- Зато смо данас овде, да видимо како су здраве и лепе бебе које су дојене, прошетаћемо градом, да уживамо са мамама које су својим бебама пружиле оно најлепше што могу да им дају - рекла је још докторка Ждрале. 
 
 
 
 
Слађана Станић, главна сестра Поливалентне патронаже Дома здравља, која је са својим сарадницима делила едукативни материјал, рекла је да се дојење промовише и часовима у школи за труднице, али и одласцима патронажне сестре у кућне посете.
 
Скуп  је поздравио и директор Градске народне библиотеке "Жарко Зрењанин" Милан Бјелогрлић, који је најавио акцију доделе бесплатних чланских карата библиотеке за све маме које доје и исказао подршку те градске установе културе данашњој манифестацији. 
 
Национална недеља дојења ове године обележава се широм Србије од 3-10. октобра, под слоганом „Дојење је наша заједничка одговорност“.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6233/Podrska_dojenju_0.jpg