Град Зрењанин у вежби на државном нивоу “Систем 2021” - спремност да се заштите становништво и материјална добра, без обзира на врсту опасности

Оперативно-тактичка вежба субјеката и система заштите и спасавања у Републици Србији „Систем 2021“ одржана је данас на више од 50 локација широм земље, са више од 8.000 учесника, а међу 24 града учесника био је и Зрењанин. У организацији Сектора за ванредне ситуације МУП Србије - Одељења за ванредне ситуације у Зрењанину, на територији Средњобанатског управног округа вежба је реализована на две локације - погону НИС ПИТНИГ у Елемиру и подземном складишту гаса Банатски Двор, на територији општине Житиште. У Елемиру је изведено гашење пожара на резервоарима унутар погона НИС, у којима се налази око 240 м3 пропана.  
 
 
 
 
Тим поводом, након што је у понедељак одржана генерална проба вежбе, данас се у седишту Полицијске управе Зрењанин окупио Градски штаб за ванредне ситуације, којим су председавали командант штаба, градоначелник Симо Салапура, начелник Одељења за ванредне ситуације Горан Марјановић и начелница Средњобанатског округа Снежана Вучуревић. Штаб је окупљен као орган који доноси наредбе, закључке и препоруке у вези са вежбом и издавао је команде јединицама на терену, а видео-линком је био све време повезан са Министарством унутрашњих послова Србије и осталим јединицама локалне самоуправе укљученим у данашњу вежбу “Систем 2021”.  
 
 
 
 
Након акције на терену, у Елемиру, где су у непосредном гашењу пожара у индустријском погону учествовали припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Зрењанин, индустријске ватрогасне јединице погона НИС и добровољних ватрогасних друштава из Елемира, Меленаца и Арадца, организован је превоз и збрињавање повређених у привременом објекту Црвеног крста, уз учешће припадника те организације и Хитне медицинске помоћи Дома здравља “Др Бошко Вребалов”. Уз припаднике саобраћајне полиције, Градског штаба за ванредне ситуације, јединице опште намене, савета МЗ Елемир, укупно је у вежбу било укључено око стотину учесника. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина и командант Градског штаба за ванредне ситуације Симо Салапура оценио је вежбу у Елемиру као веома успешну и честитао свим учесницима на сјајно обављеном задатку. Истакао је да су сви субјекти и снаге система заштите и спасавања у Граду Зрењанину овом приликом показали обученост, спретност и ефикасност у санирању техничко-технолошке несреће и пожара, као и да грађани Зрењанина могу да буду сигурни да ће сваки сличан акцидент бити решен у најкраћем могућем року, за шта су уверење пружили учесници данашње вежбе.
- Нама у градском Штабу за ванредне ситуације је важно да знамо колико су одговорни и професионални људи који се баве заштитом и спасавањем, јер на територији града имамо 7 објеката прве и 157 објеката друге категорије угрожености од пожара. Насеље Елемир је, због нафтних и гасних постројења, подручје високог ризика када је реч о техничко-технолошким несрећама и пожарима и зато је исправна одлука да се овде, у реалним условима прикаже координисани рад свих снага заштите и спасавања - прокоментарисао је градоначелник одлуку да се данашња вежба одржи баш у индустријској зони Елемира.
 
 
 
 
Додао је да су Град Зрењанин и Штаб за ванредне ситуације, због бројних ризика који могу да нас задесе, у протеклих шест година стварали услове за формирање и опремање јединица за реаговање у ванредним ситуацијама. 
- Све њих смо видели и данас у оквиру вежбе “Систем 2021”. Имамо опремљену јединицу Цивилне заштите опште намене, пружамо сваку врсту подршке окружној јединици за помоћ Црвеног крста Зрењанин, а након што смо формирали 23 оперативне јединице Добровољних ватрогасних друштава можемо да реагујемо у гашењу почетних пожара у свим насељеним местима до доласка професионалаца - истакао је градоначелник Салапура и захвалио се свим учесницима вежбе “Систем 2021” у Зрењанину - МУП-у Србије, Сектору за ванредне ситуације, Ватрогасном батаљону из Зрењанина, Индустријској ватрогасној јединици НИС, Црвеном крсту, Служби хитне медицинске помоћи, повереницима и припадницима Цивилне заштите и добровољним ватрогасцима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6278/vezba_sistem_2021_0.jpg