Градоначелник примио учесника четири Зимске параолимпијаде у скијању, нашег суграђанина Јасмина Бамбура

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура примио је данас параолимпијца у скијању Јасмина Бамбура, чији су спортска каријера и живот ишли крајње специфичним током. Рођен и  одрастао у Зрењанину, успешно је тренирао рукомет и стигао до првог тима “Пролетера”. Указала му се прилика за наставак школовања и бављење спортом у Америци, отишао је у Атланту, али је тамо доживео тешку саобраћајну несрећу, након које је остао инвалид и почео да тренира скијање. 
 
Био је једини такмичар који је представљао Србију на Зимској параолимпијади 2010. године у Ванкуверу, где је носио и заставу наше земље. Стао је тако, уз Бранислава Симића, Дејана Бодирогу и Владимира Грбића, међу зрењанинске спортисте који су на Олимпијским или Параолимпијским играма носили заставу Србије.
 
 
 
 
Потом је, због финансијске ситуације, скупих тренинга и припрема и недовољно развијеног параолимпијског зимског спорта у нашој земљи, у договору с Параолимпијским савезом Србије, одлучио да настави да се такмичи за Сједињене Америчке Државе, где и данас живи. За америчку репрезентацију наступио је на Зимским параолимпијским играма 2014. године у Сочију и освојио девето место, и у Пјонгјангу 2018. године, где је био дванаести. Боравак у родном граду, који посећује бар једном годишње, искористио је и да најави четврти параолимпијски наступ, фебруара наредне године у Пекингу. Није никада прекидао везе са Србијом и нашим савезом, слао је опрему и скије за параолимпијце наше земље, организовао такмичење инвалида на Старој Планини. 
 
 
 
 
Уручујући му симболичан пасош “Европског града спорта”, градоначелник Салапура истакао је да је, захваљујући Јасмину Бамбуру, Србија имала представника на Зимским параолимпијским играма у Ванкуверу, што је била част не само за нашу земљу, већ и за наш град.
- Имајући у виду да су из Зрењанина потекли многи спортисти, многи олимпијци и параолимпијци, наша идеја и жеља јесте да с њима остварујемо контакте, да промовишемо и њихове успехе, било да наступају у дресу репрезентације Србије или неке друге, а Јасмину ће наступ у Пекингу бити четврто учешће на Параолимпијади, што заслужује свако поштовање - рекао је градоначелник и додао да нам је посебно драго што Јасмин Бамбур има корене у нашем граду, што воли да овде дође и то често чини, и што је искористио прилику за посету Зрењанину и уочи наступа на светском првенству и играма у Кини. 
 
- Јасмин може да буде узор и водиља свима нама, с обзиром на специфичност и тежину његовог живота, али и с обзиром на комплексност дисциплине у којој наступа на Зимским параолимпијским играма. Очекујемо га поново у нашем граду већ после тог такмичења, можда и са неком освојеном медаљом - нагласио је градоначелник Симо Салапура
 
 
 
 
- Моја породица и родбина су још увек овде, и ја у Зрењанин долазим често - каже Јасмин Бамбур - ово је мој град, али с обзиром да се бавим алпским скијањем, јасно је да је то овде немогуће. Живим у Америци, већину времена проводим тамо, али кад дођем у Србију увек је лепо, самном воле да долазе и моје ћеркице и супруга, и планирамо после Пекинга да дођемо на једномесечни одмор. А како ће бити на параолимпијади, видећемо. Овим спортом бавим се 16 година и чињеница је да је то једна од најтежих дисцплина, посебно за особе с инвалидитетом. Брзине су огромне, моја брзина током спуста је 120 километара на сат, није лако, али помаже адреналин и спорт је изузетно забаван - износи своје утиске Бамбур и додаје да и даље сарађује са Параолимпијским савезом Србије, да су то његови пријатељи с којима се виђа на такмичењима, када се и друже и међусобно помажу.
 
Данашњем пријему присуствовала је и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6281/prijem_paraolimpijac_bambur_0.jpg