Извештај о квалитету ваздуха у Зрењанину у протеклих шест месеци: сви параметри у дозвољеним границама, ваздух чист и незагађен

Поводом Светског дана чистог ваздуха, 3. новембра, градоначелник Зрењанина Симо Салапура указује да се у граду квалитет ваздуха редовно контролише и да ће у наредном периоду те активности бити и појачане, јер се планира увођење нових мерних локација. 
- Имаћемо још комплетнију слику у тој области и моћи да у сваком тренутку изађемо пред јавност с конкретним резултатима и стањем квалитета ваздуха у кључним деловима града, а у зависности од потенцијалних извора емисија загађујућих материја и смера дувања доминантних ветрова. То ће нам дати могућност и да реагујемо ако буде потребно, а што се тиче актуелних података којима располажемо, ваздух на територији града је задовољавајућег квалитета - рекао је градоначелник.   
 
 
 
Наиме, Граду Зрењанину достављен је пре неколико дана извештај квалитета амбијенталног ваздуха на његовој територији, на основу мониторинга спроведеног аутоматским и мануалним мерењима током последњих шест месеци, од стране Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Завода за јавно здравље у Зрењанину. Аутоматски мониторинг је извршен преко станице, која је у саставу Локалне мреже аутоматског мониторинга квалитета амбијенталног ваздуха, док је мануални мониторинг извршио Завод за јавно здравље. 
 
На основу тог извештаја, сви параметри мерења, када су гасови у питању, били су у дозвољеним границама, па се може рећи да је ваздух чист и незагађен у посматраном периоду године. Измерене количине сумпор-диоксида, азотних оксида и олова су испод дневне граничне/толерантне вредности за посматрани период, док у концентрацији ПМ10 суспендованих честица постоје дневна прекорачења током грејне сезоне, али параметри не прелазе прописане вредности на годишњем нивоу. 
 
 
 
ПМ честице настају од оксида азота и сумпора, те се оне детектују као честице, а не као гасови из којих су настале стога се називају “секундарним”. Прекорачење је забележено током 10 дана, али је у току године дозвољено прекорачење граничних вредности максимално 35 дана, па су резултати мониторинга прихватљиви и за овај сегмент контроле. 
 
Годишња гранична вредност за сумпор-диоксид је 50 микрограма по метру кубном, а у Зрењанину је она мања од 10. Такође, годишња гранична вредност азотних оксида износи 40 микрограма по метру кубном, док је у Зрењанину измерена вишеструко мања средња концентрација, од 12 микрограма. 
 
У предстојећем периоду, увешће се и нова, додатна мерна места за контролу квалитета амбијенталног ваздуха, а градски Завод за јавно здравље предложио је за ту намену три локације - код Спортског центра “Партизан” у Београдској улици, насељу Мужља и код Геронтолошког центра, а разматра се и ближа локација комплексу “Линглонг”. Тренутно се мерења врше на три пункта - Булевару Вељка Влаховића, Тргу Доситеја Обрадовића и МЗ “Елемир”. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6273/merna_stanica_vazduh_0.jpg