Карате спектакл у Зрењанину и тријумф репрезентације Србије - 1250 такмичара из 29 земаља на светском шотокан шампионату и купу

Два пута одјекнула је химна Републике Србије у “Кристалној дворани” у Зрењанину, током данашње свечане церемоније отварања Светског Шотокан карате шампионата и Светског Шотокан карате купа - први пут у част земље домаћина, а убрзо након тога и у част најуспешније репрезентације на 13. по реду СКДУН Шотокан карате купу, националног тима Србије, која је тријумфовала испред селекција Румуније и Бугарске. Част да прими велики победнички пехар, намењен нашој селекцији, припала је градоначелнику Зрењанина, Симу Салапури.
 
 
 
 
Европски град спорта угостио је овим поводом 1250 такмичара из 29 земаља света, са четири континента, а из шест земаља стигли су представници судијске организације. Шампионат, који се одржава у организацији Светске Шотокан карате-до организације Уједињених нација, почео је у петак стручним семинаром, а настављен је јуче и данас, такмичењима у обе спортске хале на Карађорђевом тргу - у “Кристалној дворани” на пет татамија. Јуче је одржан 13. СКДУН Шотокан карате куп, а данас 28. Светски шампионат, који је свечано отворио градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
 
 
 
Он је поздравио све учеснике шампионата, такмичаре, судије, тренере, службена лица и госте, пожелео им добродошлицу и пријатан боравак у Зрењанину, Европском граду спорта 2021. године. 
- Велика нам је част што смо домаћини овако великог такмичења и драго нам је када чујемо да су утисци наших гостију веома позитивни. Очекујемо и у наредном периоду добру сарадњу Града Зрењанина и националног шотокан карате савеза и одржавање сличних такмичења у нашој средини. Захваљујем се Шотокан карате савезу Србије што нам је указао поверење и организацију такмичења, а да све прође у најбољем реду, допринос су дали и Јавна установа “Спортски објекти”, наши волонтери, Спортски савез града, сви они били су значајан део манифестације - истакао је градоначелник.
 
 
 
 
На отварању такмичења обратили су се и председник Светске шотокан организације Аурел Патру из Румуније, технички директор и председник судијске организације Колин Пат из Енглеске, као и Милорад Ћопић, председник Шотокан карате савеза Србије и потпредседник СКДУН. Том приликом градоначелнику Салапури додељено је посебно признање за изузетан допринос развоју карате спорта у Зрењанину и Србији и подршку у организацији Светског првенства у оквиру Светске Шотокан карате-до организације уједињених нација, а слично  признање заслужили су и заменик градоначелника Саша Сантовац, као и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић
 
 
 
 
Борилишта у “Кристалној дворани”, простори око њих, али и трибине зрењанинске спортске хале, пружали су данас лепу слику и слали поруку заједништва и племените спортске мисије, да уједињује све људе, без обзира на језик, порекло и боју коже. Чули су се бројни светски језици, а такмичари с различитих меридијана бодрили су једни друге и поздрављали ефектне спортске потезе, без обзира са чије стране су долазили. Фер-плеј је био присутан на сваком кораку, што и приличи такмичарима у борилачким спортовима, међу којима је, наравно, и карате.
 
 
 
 
Технички организатори шотокан карате спектакла у Зрењанину били су Шотокан карате савез Србије и карате клуб “Банат” из Арадца, на челу с агилним Данком Ђокићем, који је уједно и члан Управног одбора Шотокан карате савеза Србије и тренер наше репрезентације.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6289/karate_shotokan_2021_0.jpg