Немачки програм ГИЗ препознао РЦР “Банат” и град Зрењанин као пример добре праксе из области заштите животне средине и енергетске ефикасности

У оквиру пројекта „Развој одрживог тржишта биоенергије у Републици Србији“ који финансира немачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој, у оквиру Немачке климатске и технолошке иницијативе, а спроводи у сарадњи са ГИЗ-ом (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат”, у сарадњи са Градом Зрењанином, у претходна три дана организовао је студијску посету члановима Радне групе за биомасу и енергетску ефикасност Нишавског региона.
 
Циљ посете био је упознавање гостију са радом Регионалног центра за енергетску ефикасност “Банат” и примерима успешних пројеката Града Зрењанина, кроз размену информација, знања и практичних искустава, те посете примерима добре праксе на нашој територији.
 
 
На данас одржаној конференцији у хотелу “Војводина“ на тему примера добре праксе из области заштите животне средине и енергетске ефикасности града Зрењанина, говорио је заменик градоначелника Саша Сантовац.
- Велико ми је задовољство што је немачки програм ГИЗ препознао наш град и наш регион као пример добре праксе. Узимајући у обзир важност и значај заштите животне средине, град Зрењанин је максимално посвећен пројектима и активностима у овој области. У сарадњи са нашим Регионалним центром “Банат,” а кроз пројекат који је финансиран из средстава програма ЕУ, почетком године формирали смо Регионални центар за енергетску ефикасност и изградили прву “паметну зграду” у Банату. Делегација је јуче била у прилици да обиђе центар и види зграду. Драго ми је да је наш Центар брзо препознат и укључен у ГИЗ-ов пројекат „Развој одрживог тржита биоенергије у Републици Србији“, каже Сантовац.
 
 
 
Још један значајан резултат овог пројекта подразумева спровођење истраживања и прикупљање података о енергетској ефикасности јавних објеката. Набављена је најсавременија опреме за термовизијско снимање, дрон и термовизијска камера последње генерације.
- Захваљујући оваквој врсти опреме, у врло кратким роковима, располажемо са најпрецизнијм подацима о стању енергетске ефикасности јавних и других објеката на територији Града Зрењанина. Надам се да ће им ова три дана у Зрењанину бити инспирација за неке нове идеје и пројекте. Желим да се захвалим ГИЗ програму на подршци и сарадњи, са жељом да се кроз неке нове пројекте та сарадња настави и у наредном периоду, рекао је још Сантовац.
 
Посета ће омогућити боље интегрисање Нишавског региона, у оквиру Међурегионалне енергетске платформе Србије, чији су оснивачи Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат” и Регионални центар за енергетску ефикасност “Банат”.
 
 
 
Према речима Ирене Живковић, директорке РЦР “Банат”, ово је пројекат који се приводи крају, односно траје до краја године и да је ово трећа година како се реализује.
- Представници локалних самоуправа, невладиних организација, научних институција су обишли неке пројекте и локације односно примере добре праксе на нашој територији, рекла је Живковић и напоменула да је ГИЗ препознао РЦР “Банат” и Град Зрењанин као пример добре праксе и да оно што се очекује у наредном периоду јесте нови програм ГИЗ - а који је данас представљен, са жељом и надом да у наредном периоду “Банат” буде укључен као део територије на којој ће се реализовати овај пројекат.
 
Делегација је ових дана била у прилици да види пример добре праксе на приватном газдинству, Биофарму “Шокшић” у Тарашу, такви примери су јако важни и град ће пружити максималну подршку свима који у наредном периоду буду покретали послове у домену коришћења обновљивих извора енергије. Такође, делегација је на лицу места видела демонстрацију рада дрона намењеног термовизијском снимању. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6277/rc_banat_santovac0.jpg