Нови спортски мурал на зрењанинским фасадама - у свом родном крају признање добија двострука освајачица олимпијских медаља Маја Огњеновић

Капитен женске одбојкашке репрезентације Србије, наша суграђанка Маја Огњеновић, добија ових дана посебно признање и пажњу Зрењанинаца, на згради у којој је одрасла, у насељу “4. јул”. Наиме, признати градски уметник, сликар Флора Виорел, почео је израду мурала посвећеног управо једној од најуспешнијих спортисткиња рођених и пониклих у Зрењанину, њен победнички портрет, димензија 2 х 4 метра, који ради у свом препознатљивом стилу, већ присутном на јавним градским просторима. 
 
 
 
Након освојеног олимпијског сребра у Рио де Жанеиру 2016. године, Маја је збирци трофеја додала ове године и другу олимпијску медаљу, из Токија, а с репрезентацијом Србије освојила је још једно светско и два европска првенства, као и два друга и једно треће место на шампионатима Старог континента. Њена медаља из Токија уједно је и 24. олимпијска медаља која је стигла у Зрењанин, управо у години у којој град носи титулу “Европског града спорта”. 
 
Флора Виорел истиче да му је задовољство да ради један овакав мурал, и каже да то задовољство деле и станари у згради чија је Маја Огњеновић била некадашња комшиница, од којих му свакодневно стиже подршка у раду. 
- Одлучили смо се за портрет, с подигнутом руком, како би био видљив и из прометне улице, удаљене око 60 метара. Изабрали смо лепу фотографију, пренећу је у стилу браон-бело, уз евентуално још неку боју коју би додали, са крупним текстом “Маја” у доњем делу. Користићу акрилне боје, које су постојане и дуготрајне, и искључиво радити четкицом - објашњава Флора. 
 
 
Додаје и да нема одређен рок за завршетак посла, али ако временски услови послуже, то може да буде већ у току наредних десет до петнаест дана.
 
Агенда “Европског града спорта” бележи тако још један допринос култури спортског сећања, након мурала посвећеног петорки кошаркаша “Пролетера”, шампионима Југославије 1956. године, откривеног у мају ове године.   
 
 
 
Маја Огњеновић рођена је у Зрењанину 1984. године, а одбојку је почела да игра у ОШ “2. октобар”. Тренирала је у зрењанинском ОК “Поштар”, одакле је, као велики таленат, прешла у београдску “Црвену звезду”. Одиграла је рекордних 230 утакмица за националну селекцију. Три пута је учествовала на Олимпијским играма и освојила две олимпијске медаље. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6308/mural_maja_ognjenovic_0.jpg