Почаст зрењанинском спортском великану - Хала спортова “Медисон” од данас носи име “Звонимир Звонко Вујин”

Симболичним откривањем табле с новим именом, данас су градоначелник Зрењанина Симо Салапура и председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин одали почаст зрењанинском спортском великану и озваничили преименовање најстарије спортске дворане у нашој земљи у - Хала спортова “Звонимир Звонко Вујин”. 
 
 
 
 
Тачно на двогодишњицу од како нас је физички напустио, у години у којој с поносом носи титулу “Европски град спорта”, Град Зрењанин испуњава обећање и одужује се једном од најуспешнијих спортиста у својој историји. Након што је летос с успехом организован први боксерски меморијални турнир, сада је и хала спортова понела његово име, као резултат иницијативе прихваћене на најбољи начин пре годину дана у спортским круговима града. 
 
Пре свечаности на платоу испред хале, делегације Града Зрењанина, Спортског савеза града,  Боксерског савеза Србије и Боксерског клуба “Банат” положиле су цвеће на његов гроб на Евангелистичком гробљу. Свечаности преименовања хале присуствовали су чланови породице Звонка Вујина, представници Боксерског савеза Србије, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Спортског савеза града, истакнути спортисти и спортски радници из Зрењанина, али и из других градова. Meђу њима били су и освајачи олимпијских медаља Аранка Биндер, Тадија Качар и Милорад Станулов.  
 
 
 
 
Обраћајући се присутнима током церемоније, градоначелник Зрењанина казао је да човек живи толико колико трају сећања на њега и на оно што је током живота чинио својим делима. 
- Ако је тако, наш Звонко и даље је присутан и живеће још дуго. Ово је један од начина да то сећање на њега буде дубоко урезано у спортско биће Зрењанина, града у ком је Звонко провео цео спортски, радни и животни век и данас остварујемо оно што смо председник Боровчанин и ја договорили приликом његове посете нашем граду, с циљем јачања боксерског спорта у Србији и у нашој средини. Асоцијација на халу “Медисон” јасна је и то је асоцијација управо на бокс - истакао је градоначелник и подсетио на први спортски догађај у хали спортова, одржан 4. марта 1962. године, када су наступили управо боксери “Баната”, против београдског “Радничког”. 
- Боксери су први испунили халу навијачима до врха, а у рингу их је предводио, ко би други, него Звонко Вујин, у чије је спортско време овај спорт у Зрењанину представљао прворазредну атракцију и бележио изузетну популарност. Управо из тог разлога, спортска  хала је названа “Медисон”, по чувеној њујоршкој хали, где су се тада одржавали највећи боксерски мечеви на свету. Остао је тај назив до данас и логично је било да, на двогодишњицу смрти Звонка Вујина, хала понесе управо његово име и да пожелимо свим будућим шампионима, не само из бокса, свим спортистима, да одавде проносе име свог града и своје државе - рекао је још градоначелник и захвалио се Боксерском савезу Србије, Спортском савезу града и Јавној установи “Спортски објекти”, који су подржали ову акцију.
 
 
 
 
Председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин истакао је да данас настављамо да чувамо традицију и сећање на човека који је обележио једну епоху и који је својим резултатима показао како се треба борити у спорту и остваривати резултате на највишем могућем нивоу. 
- Меморијални турнир ће се одржавати и у наредним годинама, а хала спортова која од сада носи име Звонимира Звонка Вујина такође ће чувати сећање на њега и вероватно многе младе момке и девојке који долазе у боксерску салу на тренинге мотивисати да покушају да достигну бар део резултата које је постигао Звонко Вујин. Његово ће име дуго живети, јер се његови резултати не могу избрисати и због тога је уписан златним словима у историју, не само зрењанинског и српског, већ и светског спорта, а он се придужио свом Бенешу, Парлову и многима чија ће имена вечно бити упамћена - казао је Боровчанин. 
 
 
 
 
Још једна боксерска легенда наше земље, Тадија Качар, изнео је податак да је Звонко Вујин једини југословенски боксер са освојене две олимпијске медаље и евоцирао успомене на своје сусрете с њим и заједничке наступе у репрезентацији, када је Вујин био на заласку, а он на самом почетку каријере. 
- Имао сам ту срећу да наступам с њим, Парловим, Светомиром Белићем, и другим боксерским величинама, који су нам показали пут како се долази до звезданих висина и шампионских титула. Ми, који смо наследили такву генерацију, неизмерно смо им на томе захвални. Хвала свима који су подржали ову иницијативу да хала у Зрењанину понесе име такве спортске легенде - рекао је Качар. 
 
Свечаности су присуствовали и чланови породице Звонка Вујина, супруга Клара и ћерке Весна и Александра, а посебно је емотиван тренутак био након откривања плоче с његовим именом, када је супруга положила испод плоче црвену ружу. Као део церемоније, испред хале је постављен и пригодни пано посвећен Звонку Вујину, с одабраним фотографијама и његовом спортском биографијом.    
 
 
 
 
Звонимир Звонко Вујин рођен је 28. јуна 1943, године у Зрењанину. Био је члан боксерског клуба “Банат” и 57 пута државни репрезентативац Југославије. Био је четвороструки првак Југославије, првак Балкана и Медитерана и вицешампион Европе. Освојио је две бронзане олимпијске медаље, у Мексику 1968. године, у лакој категорији и у Минхену 1972. године, у полувелтер категорији. Освајач је и некада престижних југословенских боксерских признања - „Златне рукавице“ (1965.) и „Оскара“ (1971). 
 
Преминуо је у Зрењанину, 8. децембра 2019. године. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6324/zvonko_vujin_0.jpg