Потписан Споразум о успостављању пријатељских односа - Зрењанин и Јентај (НР Кина) постали братски градови

Градоначелници Зрењанина и Јентаја (Народна Република Кина) Симо Салапура и Џенг Дејен потписали су данас Споразум о успостављању пријатељских односа, у оквиру Дијалога на високом нивоу између Аутономне покрајине Војводине и кинеске провинције Шандонг, којој Јентај територијално припада. Зрењанин и Јентај постали су тако братски градови који су се, након пријатељских преговора, сложили око успостављања пријатељских односа, а у циљу унапређења пријатељства и међусобног разумевања грађана, као и даљег учвршћивања и развоја пријатељске сарадње два града, у складу са принципима наведеним у заједничкој изјави Народне Републике Кине и Републике Србије о успостављању стратешког партнерства.
 
 
 
 
Обе стране су се сложиле да ће на бази равноправности, пријатељства и заједничких интереса, заједно промовисати пријатељску комуникацију између два града и активно спроводити размене од заједничког интереса и сарадње у областима индустрије, пољопривреде, трговине, науке, туризма, као и у другим сферама.
 
Споразум је истовремено потписан у Привредној комори Војводине у Новом Саду и у Јентају, уз он-лајн церемонију, којој су присуствовали Њена екселенција Чен Бо, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији, вицегувернер провинције Шандонг Ђи Бинчанг, као и други високи званичници те кинеске области, те председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић
 
 
 
 
Обраћајући се овим поводом, градоначелник Зрењанина Симо Салапура рекао је да Град Зрењанин даје важан допринос развоју међусобних односа и сарадње између Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, Провинције Шандонг и Народне Републике Кине. 
"Посебно ми је драго и што овом приликом потписујемо Споразум о братимљењу између града Јентаја и града Зрењанина, чиме отварамо нове, слободно могу рећи, историјске странице сарадње између наших градова, покрајина и народа. Иако се по величини, броју становника и економским параметрима не можемо поредити с великим кинеским градом, сигуран сам и уверен да Зрењанин има шта да понуди Јентају у бројним областима сарадње, у култури, спорту, економији. Као један од најзначајнијих центара Републике Србије у овом тренутку привредног развоја и замаха, Зрењанин је домаћин највећој директној страној инвестицији у нашој земљи, кинеској компанији “Линглонг”, која завршава градњу заиста импресивног комплекса у нашој индустријској зони", рекао је градоначелник и указао на још неке моменте важне за овај споразум.
 
 
 
 
"Зрењанин је град стар седам векова. Континуитет његовог развоја никада није прекидан и то је данас средина са дугом и богатом традицијом у многим сегментима људског деловања. Сарадња с нашим пријатељима из Кине донеће нове могућности и развојне перспективе. У том смислу приступамо потписивању овог споразума, са жељом да братски и пријатељски односи између Јентаја и Зрењанина буду искрени, дуготрајни и успешни”, поручио је градоначелник Симо Салапура
 
Током данашњег он-лајн скупа, Ђи Бинчанг, вицегувернер провинције Шандонг и Игор Мировић, председник Покрајинске владе, потписали су и Писмо о намерама o успостaвљању и развијању пријатељских односа и сарадње између провинције Шандонг и АП Војводине. Предвиђен је и састанак на тему сарадње у области пољопривреде. 
"Ово је први корак ка успостављању конкретне сарадње између АП Војводине и провинције Шандонг у бројним областима од заједничког интереса. Односи Србије и НР Кине развијају се у свим правцима. Наши председници Александар Вучић и Си Ђипинг зацртали су планове који се пре свега односе на економску сарадњу и развој, и ми на овај начин дајемо допринос њиховој реализацији", рекао је Мировић и додао да је Србија у свему, посебно у развоју економских односа, поуздан партнер и савезник НР Кине.
 
Он је истакао да Војводина, као најразвијенији део Србије, већ годинама интензивира везе са кинеским провинцијама, а да о томе најбоље говори податак да Покрајинска влада има потписане документе о сарадњи са седам региона у Кини. 
"Војводина је пољопривредна регија, али уједно и центар савремених индустријских технологија. Очекујемо да овим документом ојачамо сарадњу са провинцијом Шандонг, продубимо односе наше две покрајине, али и да привучемо нове инвестиције у Војводину", рекао је Мировић. 
 
 
 
 
Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо навела је овом приликом да је Кина трећи трговински партнер Србије по обиму размене, оцењујући да везе на локалном и покрајинском нивоу имају посебан значај у свеобухватним односима двеју земаља.
 
Вицегувернер Бинчанг оценио је да се последњих неколико година кинеско-српски односи развијају веома добро, истакавши уверење да ће потписани документ бити нови покретач сарадње. 
 
Нови братски град Зрењанина, Јентај, смештен је на полуострву окруженом Жутим морем и  заузима површину од 13,7 хиљада квадратних километара, на којој живи 6,9 милиона становника. Удаљен је око 650 километара од главног кинеског града, Пекинга. Лука Јентај највећа је у провинцији Шандонг, са извозном зоном која се простире на укупно 120.000 квадратних метара хала и 40.000 м2 царинских магацина. Једна је од првих индустријских зона у Кини, са око 115.000 запослених и бруто дохотком по глави становника од 8.700 ЕУР. Претежно је пољопривредни град, познат по производњи воћа и виноградарству.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6317/potpisivanje_saradnje_zrenjanin_shandong_0.jpg