Осма манифестација “Белоблатска кобасица” трајаће два дана - 5. и 6. фебруара, уз два централна и више пратећих догађаја

Туристичка манифестација “Белоблатска кобасица” одржаће се ове године у Белом Блату по осми пут и трајаће два дана - 5. и 6. фебруара, а програм су данас најавили директор Туристичке организације Зрењанин Зоран Љуботина и председник Савета МЗ Бело Блато и Организационог одбора манифестације Мирослав Маркуш. Првог дана, у суботу 5. фебруара, биће уприличено својеврсно такмичење у свињокољу на старински начин баш како се радило некада у овом делу Војводине, док је другог дана, у недељу 6. фебруара, централни догађај и повод за окупљање свакако екипно такмичење у прављењу свежих домаћих кобасица. Поред тога, биће организоване продајне изложбе сухомеснатих производа, алата и прибора за свињокоље, ракије, вина, сирева, слаткиша, меда, старих заната и слично.
 
 
Директор ТО Зрењанин Зоран Љуботина рекао је да се овом манифестацијом отвара нова туристичка година и да је “Белоблатска кобасица” један у низу догађаја и манифестација које су планиране за ову сезону. 
- Уз помоћ Града Зрењанина, као покровитеља, месне заједнице Бело Блато и Туристичке организације града, потрудили смо се да организујемо манифестацију у обиму какав је био пре две године, да поновимо оно што се показало као добро и успешно, да исправимо недостатке и да “Белоблатска кобасица”, као и друге манифестације које су у вези са селом и развојем руралног туризма, достигне неки врхунац. Очекујемо и добру посету, а управо због епидемиолошких мера и целокупне ситуације, програм смо поделили на два дела и одржаће се у два дана - рекао је Љуботина. 
 
 
Додао је да је гастрономија једна од битних одредница Баната и нешто што га издиже изнад осталих регија, те да се сви који долазе у туристичке посете везују у знатној мери управо за гастрономију. 
- Зато нам је ова “Белоблатска кобасица”, осма по реду, изузетно драгоцена и важна као манифестација - нагласио је директор градске Туристичке организације. 
 
Најавио је и наступе Културно-уметничког друштва “Пионир”, Градског дечјег хора, солиста, песника, ученика школе “Братство јединство” из Белог Блата... 
 
Мирослав Маркуш подсетио је да је идеја о организовању манифестације у Белом Блату потекла спонтано, да је све почело скромно, а након што је Град Зрењанин уврстио “Белоблатску кобасицу” међу званичне туристичке манифестације, она је прерасла сеоске оквире и достигла размере веома посећеног догађаја. 
- Пре две године ниво манифестације значајно је подигнут и резултати су одмах били видљиви. Ове године поделили смо програм, и због епидемиолошке ситуације, али и због лакше регулације саобраћаја - рекао је Маркуш и предочио главне разлоге због којих посетиоци радо долазе у Бело Блато. 
 
 
- Неки долазе због мултикултуралности, неки због белоблатског гостољубивог духа, положаја села које је изоловано и до ког се истим путем и долази и из њега одлази, због амбијента, трске, окружења Царске баре, село је изузето и од неког криминала и у Бело Блато долазе само намерници и људи добре воље - казао је Маркуш.     
 
Рекао је још да ће првог дана манифестације, у суботу, четири екипе из околних насеља - Перлеза, Стајићева, Ечке, Мужље - и екипа домаћина обавити свињокољ на старински начин, почев од прљења свињчета сламом до финалне обраде меса. Домаћини ће гостима понудити свеже печене кобасице, чварке, џигерицу са белим луком, традиционални белоблатски свињски паприкаш, шварглу и крвавицу, а све то уз кисели купус, ракију, вино и домаће колаче. Судијски жири ће посебно наградити најбоље екипе а оцењиваће се квалитет обраде меса и припремљених специјалитета.
 
 
Фестивал оба дана почиње у 8 часова отварањем продајних изложби и траје до 20 часова. Пријаве екипа за такмичење у прављењу кобасица су путем линка binmarketing.rs//beloblatskakobasica или на телефон 063-1797639. Котизација за такмичење износи 4.000 динара. Крајњи рок за пријаве је 1. фебруар. Организатор обезбеђује 5 кг свежег свињског меса, 10 м црева, поклон пакет и уређено такмичарско место, док је обавеза такмичара да понесу ручну машину за млевење меса, пунилицу за кобасице, зачине и прибор за припрему печених кобасица. Број места је ограничен. Жири ће током такмичења оцењивати ток припремања кобасица, естетски изглед свеже кобасице, укус и изглед печене кобасице као и декорацију стола и послужења. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6386/kzn_kobasicijada_2022_0.jpg