Град Зрењанин представио своје потенцијале на најзначајнијој туристичкој манифестацији у земљи и југоисточној Европи - Међународном сајму туризма

Град Зрењанин представио је своје потенцијале на најзначајнијој туристичкој  манифестацији  у земљи и југоисточној Европи, 43. Међународном сајму туризма, који се до 27. марта одржава на Београдском сајму.

 


Штанд Туристичке организације града Зрењанина, у Хали 4 београдског сајма где су  представљене Туристичка организација Србије И многобројне локалне и регионалне туристичке организације из свих делова Србије, посетио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заједно са својим сарадницима. 
Промоција туристичких потенцијала града Зрењанина представљена је и на конференцији одржаној у Великој конференцијској Сали, а представљање је употпуњено и наступом КУД “Пионир” из нашег града.

 


Градоначелник Салапура је реако да је у туристичкој години пред нама прилика  да промовишемо обилазак домаћих дестинација. 
- Приметили смо да су многи одушевљени оним што имају прилике да виде у Банату. Ове године рачунамо на нове госте, који још нису били у Зрењанину, али и оне којима се наш град свидео да поново дођу. Наш најважнији туристички потенцијал је Царска бара, ово ће после дужег времена бити дестинација о којој ће комплетно да брине локална самоуправа и јавно предузеће „Резервати природе“. Неки од планова су да се изради туристичка сигнализација за то подручје и да се реконструише излетиште. До Царске баре се може и бициклом, па ћемо промовисати и ту врсту туризма. Друга локација коју желимо да истакнемо су „Ритови Доњег Потисја“ и то заштићено подручје је за праве љубитеље природе, истраживаче, фотографе и уметнике, за оне који знају како да уживају у нетакнутој природи – навео је градоначелник.

 


Указао је и да је обилазак централне градске зоне, збирке у Народном музеју и Градске куће која постоји више од два века нешто што групе туриста обавезно обилазе. 
- Као неко коме је спорт близак желим да истакнем да Зрењанин има потенцијал да мотивише људе који воле спорт да циљано дођу у наш град. Збирку спорта какву ми имамо нема нико тренутно у Србији и у њој је изложено више од 5,300 експоната којима је приказана богата историја спорта у граду. У оквиру те мини туристичке туре може се обићи споменик једном од оснивача олимпијског покрета Ференцу Кемењију и наше хале спортова које су саме по себи музеји спорта – навео је он.

 


Изнео је и податке Завода за статистику који казују да је у 2020. години у Зрењанину један туриста боравио у смештајним капацитетима четири дана и да је слично било и у протеклој години.
- То је знак да треба да развијамо туристичке садржаје који ће задржати госте у Зрењанину дуже. То је могуће развојем одређених врста туристичке понуде, попут организације конгресног или семинарског туризма за који је наш град такође погодна средина, јер смо у близини Београда и Новог Сада. Сматрам да ће сарадња са Кикиндом допринети да туристички радници унапреде понуду, а да ће најављена изградња аутопута дати нашем граду и значајније место на туристичкој мапи Србије – навео је градоначелник Симо Салапура.
Говорећи о сарадњи са Кикиндом, директор Туристичке организације Зрењанин Зоран Љуботина казао је да је потписан Споразум о сарадњи и да је то нови корак у заједничком деловању када је промоција Баната у питању.

 


Обраћајући се присутнима Љуботина је рекао да у Банат свакако треба доћи и уједно их позвао  да дођу у Зрењанин већ 9. априла када ће бити одржан 3. Интернационални банатски фестивал вина.

 


Иначе, Сајам туризма и ове године је знаку концепта Србија ствара, а ордржава се под слоганом “Између планина и мора“ 
На овогодишњем сајму присутно је преко 350 учесника из више од 25 земаља широм света.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6480/sajam_turizma_2022_00.jpg