Обележен Дан сећања - 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу

Широм Србије данас се обележава Дан сећања, двадесет трећа годишњица од почетка НАТО агресије и бомбардовања наше земље, тадашње Савезне Републике Југославије. Агресија, започета 24. марта 1999. године, трајала је 78 дана, све до 9. јуна, када је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову. Одржавањем комеморативних скупова и полагањем венаца на спомен-обележја, Република Србија одала је почаст војним, полицијским и цивилним жртвама из тог периода. Током агресије убијено је најмање 2.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени.
 
 
 
 
Дан сећања у Зрењанину обележен је пријемом у Градској кући за представнике Гарнизона у Зрењанину - Банатске бригаде и чланове породица погинулих суграђана у ратовима деведесетих година, одржавањем комеморативног скупа, служењем помена и полагањем венаца на спомен-обележје припадницима војске, полиције и добровољцима погинулим у ратним сукобима 1991-1999. године. Венце су положили представници Гарнизона Зрењанин - Банатске бригаде, Града Зрењанина, Средњобанатског управног округа, Организације резервних војних старешина, удружења ратних војних инвалида, војних пензионера, ратних и полицијских ветерана, као и чланови породица погинулих бораца. Помен су служили свештеници храма Светог Арангела Михаила у Зрењанину. 
 
 

У делегацији Града Зрењанина која је положила венац били су градоначелник Симо Салапура, заменик Саша Сантоваац и помоћница Снежана Вучуревић. У име Средњобанатског управног округа венац је положила делегација предвођена начелником Предрагом Рађеновићем, а делегацију Банатске бригаде предводио је командант пуковник Александар Дедић
 
Поруке Града Зрењанина поводом Дана сећања пренео је градоначелник Симо Салапура, истакавши да злочине почињене 1999. године можемо опростити, али заборавити не смемо и нећемо. 
- Ова имена, уклесана у споменик, обавезују да се сваке године, на овом месту, сећамо њих и њиховог херојства. Међу жртвама НАТО агресије је и девет наших суграђана, припадника војске, полиције и добровољаца, којима данас одајемо посебну почаст. У обавези свих нас је да им одамо почаст, не само на данашњи дан, већ и у другим приликама, да помажемо њиховим породицама и саучествујемо у болу због губитка најмилијих - поручио је градоначелник и подсетио на дане од пре 23 године.
 
 
 
 
- Двадесет три године прошло је од првих пролећних дана 1999. године, када су најлепше годишње доба сурово прекинули НАТО пројектили. Безумно бомбардовање једне мале, слободарске земље и њеног народа, од стране удруженог агресора 19 земаља, представља преседан незабележен на европском тлу још од периода Другог светског рата. Злочине, који су тада почињени над нашим народом, не можемо и не смемо заборавити. Из колективног сећања никада не могу избледети слике порушених фабрика и мостова, градова у пламену, укључујући и престоницу, Београд, слике воза у Грделици, мале Милице Ракић у Батајници, Сање Миленковић у Варварину, срушених зграда РТС-а и телевизије Нови Сад, графитних и касетних бомби у Обреновцу, Нишу, Алексинцу, дуг је списак свих тих злодела, учињених широм Србије - навео је. 
 
Материјална штета нанета том приликом Србији никада није у потпуности надокнађена, а људски животи су ненадокнадиви. Погинуло је више од хиљаду војника и полицајаца, број цивилних жртава, нажалост, никада није прецизно утврђен. 
 
 
 

Садашњи тренутак Града Зрењанина, рекао је градоначелник Салапура, карактеришу значајне инвестиционе активности и пројекти, посебно у области грађевинарства.
- Грађевински кранови у граду су присутни на више од 15 локација, где се подижу стамбени или привредни објекти. Ако је стамбена изградња најбољи показатељ економских кретања, онда Зрењанин заиста има много разлога за оптимизам. У овом тренутку гради се 570 станова, а само у овој години у припреми је отварање градилишта три велика комплекса, са више од 800 стамбених јединица. Почетак изградње ауто-пута до Београда и Новог Сада, централног пречистача отпадних вода, реконструкција Градског стадиона, градских и сеоских улица и тротоара, канализација и гасификација, само су неки од пројеката инфраструктуре који ће обележити период пред нама - рекао је и поручио да само економски снажни Зрењанин, Банат, Војводина и Србија могу на прави начин чувати и неговати успомене и сећања на наше суграђане, погинуле у НАТО агресији, пре 23 године. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6476/dan_secanja_2022_0.jpg