Одржана 18. седница Скупштине града - стварање услова за нове инвестиције у области изградње станова и јавних објеката

Скупштина
После више од две године рада у другом простору, одборници Скупштине града поново су се окупили данас у Барокној сали Градске куће и одржали 18. седницу, са дневним редом који је садржао три тачке. Последња седница у овом амбијенту одржана је 28. фебруара 2020. године, што је уједно било и последње скупштинско заседање у претходном сазиву. По увођењу епидемиолошких мера, рад Скупштине града организован је у Културном центру Зрењанина, где је одржано свих 17 седница актуелног сазива.
 
Све тачке данашњег дневног реда односиле су се на разматрање предлога у области урбанизма, регулисања имовинско-правних односа и отуђења градског грађевинског земљишта, у циљу обезбеђења услова за нове инвестиције у области станоградње и изградње јавних објеката. 
 
 
 
 
Седницом је председавао Чедомир Јањић, а одборници су већином гласова усвојили Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације “Багљаш'” у Зрењанину, Предлог Одлуке о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом и Предлог Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2022. годину.   
 
Измена и допуна Плана генералне регулације “Багљаш'” спроведена је се како би се заинтересованим инвеститорима обезбедиле зоне намењене градњи нових стамбених или објеката јавне намене и дефинисали урбанистички услови под којима је то могуће.   
 
Одлуком о прибављању непокретности у јавну својину града Зрењанина непосредном погодбом прибављају се непокретности у Улици Зорана Каменковића 12, укупне површине 2068 м², с правом коришћења на земљишту, на којима је уписана друштвена својина “Про-беком” д.о.о. Зрењанин у стечају. Непокретности из ове одлуке прибављају се непосредном погодбом у циљу стварања имовинско-правних предуслова ради привођења предметног земљишта планској намени, а за потребе уређења јавне површине и изградње паркинг гараже, у складу са планом детаљне регулације, што је од општег интереса за град Зрењанин.
 
 
 
Предлогом Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2022. годину предвиђено је отуђење тридесет једне парцеле, намењене породичном становању. Већина парцела налази се у оквиру Плана генералне регулације “Болница - Берберско” у Зрењанину, и то у Игманској улици. 
 
Коментаришући ове одлуке, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац је рекао да се овим одлукама остварује жеља града да уђе у власништво парцела непосредно поред зграде Полицијске управе, у Улици др Зорана Каменковића, и објекте фирме у стечају који су у веома лошем стању замени јавном површином за будућа паркинг-места, што је и предвиђено одговарајућом планском документацијом. 
- Већ сутра очекујемо потписивање уговора и то земљиште би требало да постане власништво града Зрењанина. То је један од главних разлога за заказивање ове седнице по хитном поступку. Данас је усвојен и План генералне регулације “Багљаш” и очекујемо врло брзо нову градњу на територији Багљаша, а један од главних захтева је стигао и од компаније “БИГ”, за проширење тржног центра већ у овој години. Овим планом предвиђена је та могућност, као и могућност градње одређених објеката вишепородичног становања на територији Багљаша - истакао је Сантовац. 
 
 
 
Додао је и да је Скупштина донела нови Програм отуђења градског грађевинског земљишта, по одлуци Града Зрењанина за 2022. годину.
- Наша обавеза је да се до 31. марта усвоји програм, додате су нове парцеле и у наредних десет до петнаест дана можемо очекивати и нове огласе о отуђењу градског грађевинског земљишта - објаснио је заменик градоначелника. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6458/skupstina_grada_17_03_2022_0.jpg