Општој болници “Др Ђорђе Јоановић” додељено близу 101 милион динара - Зрењанин ће по први пут имати магнетну резонанцу

На Јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2022. години АП Војводине – Покрајинског секретаријата за здравство, Општој болници “Ђорђе Јоановић” Зрењанин је додељено 100.949.840 динара за трошкове набавке медицинске, немедицинске опреме, пројектно техничке документације и изградњу.
 
 
Вршилац дужности директора болнице, др Игор Китареску рекао је на данашњој конференцији да ће на тај начин бити унапређен рад болнице и да ће здравствену заштиту подићи на још виши ниво. 
- Добили смо заштитну оловну завесу за операциони сто у ангио сали, а то је најмодернија заштита за наше кардиологе у вредности од 580.000 динара, затим добили смо ПАЦС систем за архивирање података о пацијентима за Одељење радиологије што ће обезбедити брже снимање и очитавање резултата снимања плућа, пре свега, али и других радиолошких процедура, вредан 5.300.000 динара, затим сет опреме за ОРЛ одељење у вредности 8.950.000 динара, што је комплетно радно место за ОРЛ специјалисту - рекао је доктор Китареску. 
 
 
Указао је да су поред тога набављене и три операционе лампе које су потребне хирурзима за што квалитетније оперативне захтаве, у вредности од 12.400.000 динара.
- Оно што је посебно задовољство јесте да у Зрењанин после петнаестак година стиже колоноскоп вредан 9.850.000 динара, најновије генерације. Такође, набавили смо и два ултразвучна апарата, један од њих је портабилни кардиолошки ултразвучни апарат који се може пренети у било који део болнице у најбржем временском периоду, а за потребе Коронарне јединице са хемодинамиком и пејсмејкер центром, вредан 5.355.000 динара. За Одсек за акушерство и Одсек неонатологије набавили смо ултразвучни апарат премијум класе у вредности од 12.530.000 динара. Набављен је и велики сет хируршких инструмената за потребе организационих јединица установе: Анестезија са реаниматологијом, Ургентни центар, Ковид одељење, Педијатрија, Ортопедија, Хирургија, Клиничка патологија, ОРЛ, васкуларну хирургију, за лапаротомије и Лапароскопију у износу од 9.012.000 милиона динара који дуго нису набављани - рекао је вршилац дужности директора болнице Китареску.
 
 
Посебно је нагласио да је новина у зрењанинској болници - магнетна резонанца коју та установа није никада имала и поред много покушаја у претходних тридесет година. 
- Похвалио бих се добрим радом мог тима у менаџменту и одличној сарадњи са Покрајинским секретаријатом за здравство. Апарат ће из Клиничког центра из Новог Сада бити пребачен у нашу болницу. Градиће се објекат у близини зграде нове болнице (на месту зграде старог породилишта) који ће бити потпуно опремљен пратећом опремом и на тај начин по први пут ће бити обезбеђена магнетна резонанца за Зрењанин. Магнет ће бити апдејтован и практично као нов. Ова инвестиција преноса и свих осталих детаља биће у износу од око 30 милиона динара. Зрењанинска болница ће по први пут бити у прилици да ради магнетну резонанцу што је велика ствар, будући да је веома компликовано обезбедити упуте и термине у Клиничком центру - рекао је он. 
 
Изразио је задовољство што је средствима из републичког буџета обезбеђен квалитетан ЦТ апарат и да ће Зрењанин већ почетком следеће године моћи да се похвале са једним магнетом и два функционална ЦТ апарата чиме ће бити унапређена дијагностика.
 
Осврнувши се на давања у претходним годинама, Китареску је навео да је у последњих десетак година болница добијала у просеку око 40 милиона динара годишње, само за опрему.
- Прошле године добили смо 65 милиона, а ове године већ у првој половини године добили смо 100 милиона динара и то је најбољи начин да се у болницу улаже више. Залажем се и да се заврши нова болница и да урадимо много тога што смо планирали. Борићемо се да што више допринесемо грађанима Зрењанина и нашег региона - поручио је доктор Китареску.
 
Указао да подаци Покрајинског секретаријата за здравство указују да је, после Клиничког центра у Новом Саду, највише средстава додељено управо нашој болници - више од свих регионалних и општих болница.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6485/dr_kitaresku.jpg