У присуству градоначелника Симе Салапуре потписан Протокол о сарадњи између установа културе Града Зрењанина и Музеја жртава геноцида у Београду

У сали Градског већа уприличено је данас потписивање Протокола о сарадњи између установа културе Града Зрењанина и Музеја жртава геноцида у Београду. Протокол су у присуству градоначелника Симе Салапуре и његове помоћнице Снежане Вучуревић, потписали директори шест установа културе Града Зрењанина и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић. 

 

 


Протокол је потписан како би програми у области културе, образовања, научно-истраживачког рада, културе сећања, уметности и издаваштва које реализује Музеј жртава геноцида били доступни што већем броју грађана.

Директор Дејан Ристић оценио је да је данашње потписивање протокола за Музеј жртава геноцида, као један од националних музеја Републике Србије, важан догађај зато што се тиме показује заједничка спремност да се обогаћују и објективизују знања из прошлости и да се рекреира култура сећања након бројних дисконтинуитета 20. века и да се врати знање у фокус као један од ресурса развоја сваког демократског и уређеног друштва.

 


- Музеј жртава геноцида са својим ресурсима не може да буде савест нације и не треба да буде савест нације, већ треба да буде средиште око кога се окупљају умни и одговорни појединци широм наше земље и у том смислу, посебно у овој години када музеј обележава 30 година постојања и успешног деловања и након што је председник Републике одликовао Музеј жртава геноцида златном медаљом за заслуге за Републику Србију, ми улазимо у један нови циклус рада значајно ојачаним на сваки могући начин, са жељом да Музеј жртава геноцида не буде само оно што је по закону, а то је матична установа културе у области културе сећања, већ једно средиште где се промишља, где се ради, где се умрежава и циљ нам је да премрежимо читаву републику Србију кроз успостављање сарадње са установама културе, установама у области просвете и науке, како бисмо заиста допринели да пре свега препознамо изазове савременог доба и опасности које они се собом носе и са друге стране, да уочимо и заједно дефинишемо механизме за борбу против њих, а видимо колико су ти изазови присутни не само у региону, на територији бивше Југославије, суочавамо се са нечим што јесте и последица Другог светског рата, а дешава се тренутно на истоку Европе у овом трагичном братоубилачком сукобу Русије и Украјине који имају своје корене и у трагичним догађајима од Другог светског рата. Дакле, знање и вештине како би смо себе оснажиили и како би смо заиста учинили све што је до нас да се оно што се дешавало у 20. веку не понавља у 21. веку - рекао је Ристић.

 

 


Градоначелник Салапура је указао да је Музеј жртава геноцида као национална установа културе веома значајан чинилац.
- Генерално, важно је гајење културе сећања на жртве геноцида почињеним над нашим народом, над јеврејским народом, а сведоци смо да је на овим просторима, дакле, посебно српски народ доживео озбиљне последице када је у питању геноцид. Данас смо потписали протокол са установа културе града Зрењанина и са Музејом жртава геноцида желећи да се сетимо таквих догађаја који су били немили, а који нису требали да се догоде. Белика ми је част што смо данас овде угостили господина Ристића и његов тим, а велика је част и што је Зрењанин препознат као један од партнера на овом, рекао бих, националном пројекту, на овом пројекту који је верујем сада доживео ново буђење када је у питању ова област веома битна за наш идентитет, а знамо сви да без идентитета нема ни народа , а ни сећања. Верујем да ће ови програми обогатити садржаје наших установа културе и да ћемо нашем суграђанима приближити неке догађаје из наше историје који су јако битни, а који можда нису толико били у опусу пажње наше јавности - рекао је градоначелник Симо Салапура. 

 

 

Један од потписника, директор Библиотеке “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић указао је да данашњи чин потписивања заиста служи на част и да та национална установа на овај начин оставља један озбиљан утисак да се ради о озбиљним намерама.
- Ми смо на располагању овим озбиљним намерама Музеја геноцида да сарађујемо - рекао је он указавши да је директор Музеја геноцида познати историчар који је урадио много на демистификацији митова наше историје и изразио уверење да ће овим чином сигурно допринети и не демистификацији него и продирању у истину сакупљањем података у нешто у чега се не сме сумњати и о чему, како је рекао, не смемо ћутати.

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6453/muzej_genocida_00.jpg