За реконструкцију зеленила Карађорђевог парка Министарство заштите животне средине определило 3,5 милиона динара

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас у Палати Србија уговоре на основу којих ће бити додељена средства Министарства за укупно 42 пројекта пошумљавања и озелењавања, који ће се у овој години реализовати у 37 локалних самоуправа широм Србије, а међу којима је и Град Зрењанин.

 

 

Уговор је потписао градоначелник Симо Салапура који је рекао да је Зрењанину на основу различитих уговора додељено седам милиона динара и да је то још један корак ка зеленијем граду.
- Вредност овог пројекта је 3,5 милиона динара и тиче се реконструкције зеленила Карађорђевог парка, тачније, прве фазе реконструкције парка који се простире на готово пет хектара, а који је изграђен педесетих година. Тиме настављамо да озелењавамо наш град - рекао је градоначелник Салапура. 

 

 

Подсетио је и да су захваљујући раније потписаним уговорима са тим Министарством прошле године издвојена огромна средства за пошумљавање и пејзажно уређење наших зелених површина у граду. 
- Од тог Министарства добили смо и средства у износу од девет милиона динара за замену котла у Основној школи “Александар Сабовљев у Ечки - рекао је он.

Обраћајући се присутнима министарка Вујовић је рекла да су локалне самоуправе и ове године на јавном конкурсу Министарства заштите животне средине кандидовале добре пројекте, истичући да је пошумљавање од непроцењиве важности за животну средину.

 

 

- Од великог је значаја што настављамо заједно да радимо на овим пројектима који доприносе побољшању квалитета ваздуха, а позитивно утичу и на водни ресурс и квалитет земљишта. Прошле године смо, захваљујући овом конкурсу, али и доброј сарадњи са локалним самоуправама, заједно засадили више од 150.000 садница широм Србије. Сада идемо даље, а добра вест је што је и ове године на конкурс пристигло доста квалитетних пројеката из различитих делова земље. Повећање процента пошумљености Србије је у складу са Зеленом агендом и то је наш заједнички циљ и задатак, и зато ћемо наставити из године у годину да одвајамо средства за ову намену – рекла је Вујовић.

 

 

За суфинасирање пројеката пошумљавања и озелењавања широм Србије и ове године је из буџета Министарства заштите животне средине обезбеђено 100 милиона динара. Средства ће бити утрошена на набавку садница и извођење радова на пошумљавању земљишта у надлежности локалних самоуправа. 
Према речима министарке Вујовић, реализацијом ових пројеката широм Србије, унапређује се квалитет живота грађана и даје допринос подизању свести о значају пошумљавања за очување квалитета животне средине.

 

 

Иначе, средства су добијена на основу Јавног конкурса тог министарства за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2022. години, у циљу повећања пошумљености територије Републике Србије, а за доделу средстава за суфинансирање набавке садница и извођење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, на земљишту које је у надлежности јединица локалних самоуправа (градови и општине).

Карађорђев парк на истоименом тргу оформљен је у данашњем облику 1954. године. Некадашње вашариште претворено је, тако, у пријатну зелену оазу надомак центра града, коју Зрењанинци радо посећују. Основу парка чини јединствена Алеја великана, са спомен-бистама 15 заслужних грађана, и спомеником палим борцима у Другом светском рату. Парк заузима површину од близу 50 хиљада квадратних метара. Након формирања добио је званичан назив Омладински парк, који, међутим, никада није заживео. На ободу парка подигнута су и три највећа градска спортска објекта: Градски стадион, стара и нова хала спортова. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6525/min_zzs_00.jpg