Ближи се 9. Спортска олимпијада школске омладине Војводине - одржано свечано жребање и одређен распоред такмичења

Девета Спортска олимпијада школске омладине Војводине (СОШОВ) почиње наредног четвртка, 19. маја у Зрењанину и трајаће до недеље, 22. маја, уз учешће преко 6.000 спортиста - основаца и средњошколаца - њихових тренера, службених лица, волонтера и гостију. Данас, на Међународни дан физичке активности, у Градској кући у Зрењанину организована је свечаност на којој је одређен распоред такмичења и обављено жребање. Ово је, уједно, и прва званична церемонија у оквиру 9. СОШОВ. 
 
 
 
 
Свечаности је присуствовало више истакнутих спортиста, освајача олимпијских медаља, као и представника Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, локалне самоуправе, спортског и савеза за школски спорт, а све их је на почетку поздравио домаћин, градоначелник Зрењанина и потпредседник Организационог одбора 9. СОШОВ Симо Салапура. Истакао је да је тежња свих који су укључени у организацију СОШОВ да нашим школарцима обезбеде што боље услове за бављење спортом. 
- Спорт и школа су веома битни и значајни фактори нашег друштвеног развоја и локалне самоуправе, нама је јако битно да, кроз овакве манифестације и кроз агенду Европског града спорта промовишемо те активности у што већој мери. Захвалио бих се Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и секретару Басти, који пружају значајну подршку граду Зрењанину, када су у питању пројекти који се тичу развоја спорта, не само у организацији значајних спортских манифестација, већ и кроз унапређење спортске инфраструктуре. Као јединица локалне самоуправе, имамо с њима веома добру сарадњу, као и са свим институцијама које проистичу из секретаријата, то су и Спортски савез Војводине, Покрајински завод за спорт и омладину, Савез за школски спорт Војводине и верујем да је направљена добра синергија, када је спорт у питању - рекао је Салапура, подсетивши да је Зрењанин град спорта, с дугом и богатом традицијом, са 24 олимпијске медаље и да није случајно да је наш град, од девет спортских школских олимпијада Војводине, домаћин три пута. 
 
 
 
 
- Посао који је пред нама није нимало лак, али су пред нама дани радости, дружења, дани упознавања и такмичења и верујем да ће сви учесници Олимпијаде понети из нашег града лепе утиске, сви ћемо се потрудити да то тако и буде, а у организацију су укључени Савез за школски спорт града Зрењанина, Јавна установа “Спортски објекти”, Спортски савез града Зрењанина, градска организација Црвеног крста, сва наша јавна предузећа, већници, одборници Скупштине града - поручио је градоначелник Зрењанина.  
 
Обратила се и Аранка Биндер, подсекретарка Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и чланица Организационог одбора 9. СОШОВ и поздравила присутне у име Покрајинске владе Војводине и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Рекла је да је организација 9. СОШОВ на примарном месту, када је у питању рад тог секретаријата за 2022. годину.
- Убеђени смо да ће, у та четири дана, уживати сви наши ђаци, ученици основних и средњих школа са територије Аутономне покрајине Војводине, не само у такмичењима, него и у свим пропратним манифестацијама које ће дешавати у периоду од 19. до 22. маја - казала је Биндер. 
 
 
 
 
Жребање је водио генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине и директор 9. СОШОВ, Јован Лекић, а у томе су му помогли градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац, подсекретарка Аранка Биндер, освајачи олимпијских медаља из нашег града, прослављени спортисти Момир Рнић и Милорад Станулов, потом члан селекције Србије у баскету Дејан Мајсторовић, одбојкаш Давид Мехић и други.
 
Зрењанин ће по трећи пут бити домаћин највеће спортске смотре младих Војводине, а такмичења ће се одржати у 15 спортских дисциплина, у категоријама основаца и средњошколаца, конкуренцији дечака и девојчица. На располагању учесницима биће сва спортска инфраструктура града Зрењанина, а поједина такмичења одржаће се и у школским спортским салама у насељеним местима Клеку, Арадцу, Ечки, Михајлову и Ботошу. Биће организовано и неколико пратећих програма. Свечано отварање манифестације одржаће се у спортској хали “Кристалној дворани” у Зрењанину, у четвртак, 19. маја, у 12 часова. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6550/ZREBANJE_SOSOV_0.jpg