Пилот акције прикупљања електронског отпада у зрењанинским школама - за стицање свести најмлађих о еколошким потребама и проблемима

Након набавке опреме и других формалних припремних активности, у Зрењанину су током марта почеле Пилот акције организованог прикупљања е-отпада, његовог преузимања, односно рециклаже и трајног збрињавања од стране овлашћеног оператера, под симболичним називом „Укључи се – Е Циклирај”
 
У Пилот акцију су у претходном периоду били укључени Градска управа града Зрењанина, јавна предузећа и месне заједнице, затим Завод за јавно здравље, Висока техничка школа струковних студија и НИП Зрењанин, а укупно је прикупљено 3,8 тона електронског отпада.
 
 
 
 
У сарадњи са основним школама, ЈКП “Чистоћа и зеленило” и Градском управом, 11. маја су паралелно у три зрењанинске основне школе (“Петар Петровић Његош”, “Жарко Зрењанин” и “Ђура Јакшић”) организоване Пилот акције, с идејом да се кроз такмичарски дух развије одговорност наших најмлађих суграђана и да се подстакну на укључивање у процесе заштите животне средине и решавања локалних еколошких проблема.
 
Уз подршку наставника и родитеља, школе су се такмичиле у прикупљању електронског отпада, а како су се сви досадашњи учесници Пилот акција одрекли накнаде за предати отпад, за најбољу школу биће обезбеђене вредне награде, док су неке школе организовале и међуодељенска такмичења. Да је акција у потпуности успела, говори и количина прикупљеног отпада у укупном износу од преко 5 тона. Након мерења од стране овлашћеног оператера, предузећа ЕКО Метал из Врдника, најуспешнији су били основци из школе “Жарко Зрењанин”, који су прикупили 1812 килограма електронског отпада. Ученици ОШ “Петар Петровић Његош” допринели су акцији са 1685 кг отпада, а слично учешће забележили су и ученици ОШ “Ђура Јакшић”, количином од 1670 килограма.  
 
 
 
Такмичарски дух био је присутан у свим школама, али је, уз прикупљање е-отпада, свакако значајније што су најмлађи стекли свест о потреби укључења у овакве акције и у свом окружењу допринели решавању све присутнијег еколошког проблема, одлагања електронског отпада.
 
Подсећамо, акција  „Укључи се – Е Циклирај”  саставни је део пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион” – ЦИРКЛ, који зрењанински Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат, реализује у оквиру Interreg Јадранско-јонског програма сарадње – АДРИОН. Прикупљање, транспорт и привремено одлагање отпада вршено је опремом прибављеном из средстава пројекта децембра месеца прошле године, у сарадњи са ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин. Град Зрењанин потписао је уговор о преузимању електронског отпада са званичним оператером “ЕКО-МЕТАЛ” из Врдника, чиме је начињен први неопходан корак за реализацију активности на пројекту “ЦИРКЛ” и примени циркуларне економије.
 
Извор и фотографије: Регионални центар за развој "Банат" Зрењанин

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6563/WEEE-Pilot-actions-0.jpg