У Зрењанину отворена 9. Спортска олимпијада школске омладине Војводине (СОШОВ) у којој учествује око 6.000 основаца и средњошколаца, њихових тренера и волонтера

Девета Спортска олимпијада школске омладине Војводине (СОШОВ) почела је данас свечаношћу организованој у Кристалној хали и трајаће до недеље, 22. маја, уз учешће око 6.000 спортиста - основаца и средњошколаца - њихових тренера, службених лица, волонтера и гостију. 

 

 

Спортска младост Војводине данас и наредних дана окупљена је у Зрењанину, Европском граду спорта 2021. године. С поносом наш град носи титулу “спортског”, јер спорт у њему значи и традицију, и резултате, и бригу за све категорије спортиста, међу којима посебно место заузимају управо ученици - основци и средњошколци. 

Најуспешнији међу њима данас су овде. Уз њихове вршњаке из целе Војводине, настављају традицију започету у Зрењанину још далеке 1974. године, када је град био домаћин друге спортске школске олимпијаде. СОШОВ је покренут пет година раније и први пут одржан 1970. године, у Новом Саду. Поново је Зрењанин био домаћин 1986. године, а уз ове градове, част да организују СОШОВ имали су и Суботичани и Сомборци. 

 

 

На самом почетку свечаности организован је свечани дефиле и представљање округа из којих су спортисти стигли, а учеснике, наставнике, професоре, организаторе и госте у име домаћина поздравио је потпредседник Организационог одбора СОШОВ и градоначелник Зрењанина, Симо Салапура.

- Добродошли у град који је једини и први у Србији понео титулу Европског града спорта за 2021. годину. Овај аплауз желим да посветим свима који су уградили део себе у спортску олимпијску традицију нашег града, за све наше тренере, за све наше олимпијце, за све спортисте и спортске раднике, а таквих је у Зрењанину много и зато, није случајно што смо данас по трећи пут домаћини ове предивне манифестације - рекао је градоначелник Симо Салапура и свима пожелео да се у нашем граду и нашим спортским објектима и школским салама осећају лепо, да стелну нова пријатељства и постигнузацртане резултате.

 


- Желим да се у наредном периоду поново видимо у нашем граду, да ли као спортисти, или као посетиоци наших туристичких потенцијала. Посебну захвалност желим да изразим Влади Војводине, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину који је подржао разне видове спорстких манифестација у нашем граду а једна од њих јесте и СОШОВ, захвалност и секретару Басти, као и Савезима за школски спарт Србије и Војводине, Спортским савезима Војводине и града Зрењанина, нашим установама и свима који су учествовали у организацији ове манифестације - рекао је градоначелник Симо Салапурта и свим њима упутио спортски поздрав.     

 

 

Носилац пројекта организовања Спортске олимпијаде школске омладине Војводине је Покрајинска влада Војводине и њен ресорни секретаријат за спорт и омладину, заједно са Савезом за школски спорт Војводине. У њихово име, обратио се и девету Спортску олимпијаду школске омладине Војводине прогласио отвореном, председник Организационог одбора СОШОВ, покрајински секретар за спорт и омладину, Дане Баста. 

Председник Баста изразио је задовољство што је данас на отварању највеће спортске манифестације ученика Војводине и свим учесницима пожелео успешно такмичење и лепо дружење.

 

 

 

- Ове године, Зрењанин - европски град спорта биће сасвим сигурно, поуздан домаћин свим учесницима 9. СОШОВ - а. Много пута до сада Зрењанин је показао да је спреман да одговори свим изазовима организације великих спортских такмичења и да ову лествицу постави веома високо. Развој школског спорта један је од приоритета Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Кроз наше конкурсе улажемо средства у младе спортске таленте, у фискултурне сале, јавне спортске терене, спортске реквизите, подржавамо многе спортске манифестације и такмичења и трудимо се да спорт што више приближимо младим генерацијама - рекао је Баста.

 

 

Истакао је да се популаризацијом спорта међу школском децом не утиче само на јачање њиховог физичког здравља него и на јачање воље и истрајности.
- Стварањем здраве конкуренције, кроз школска такмичења, млади који тек започињу свој спортски стаж уз помоћ и подршку својих наставника уче се фер односу на терену али и у животу. Драги такмичари, желим да ова Олимпијада протекне на најбољи могући начин и да са овог места пошаљемо најлепшу слику широм наше земље, а то је слика спорта, младости, дружења и будућих шампиона. Ми смо ту да стварамо услове, а ви сте ту да нас чините поноснима - поручио је председник Организационог одбора СОШОВ, покрајински секретар за спорт и омладину, Дане Баста. 

 

У свечаном делу програма учествовали су Градски дечји хор, предшколци из зрењанинских вртића “Вила” и “Црвенкапа”, плесна група Савеза за школски спорт Србије, Гимнастичко-плесни клуб “ФРИ ДЕНС” и ученица одсека соло певања Музичке школе “Јосиф Маринковић” у Зрењанину Марија Алексић, која је отпевала химну Републике Србије. 

Такмичари ће се надметати у укупно 15 спортских дисциплина у спортским објектима, као и салама не само у граду, већ и школским салама у селима са територије нашег града, а током трајања ове манифестације биће реализовани и многобријни додатни едукативни програми.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6562/svecano_otvaranje_00.jpg