Санација фасада на објектима средњих школа и обнова бициклистичке стазе на делу магистрале

Постављањем грађевинских скела на делу фасаде у Суботићевој улици, почињу радови на санацији бочног крила зграде Електротехничке и грађевинске школе “Никола Тесла”. Извешће се санација гипсаних елемената горњег украсног венца и оштећења испод олука и око прозора, а завршетком ових радова коначно ће се уклонити заштитна жичана ограда и омогућити несметан пролаз пешацима и на тој страни Суботићеве улице, ка Малом мосту. 
 
 
 
 
У склопу реконструкције целокупне фасаде зграде школе, некадашње Трговачке академије, у јеку су и радови на прочељу, односно главном улазу, од стране језера. С обзиром да се ради о јединственом примеру градитељске баштине, не само у Зрењанину већ и на простору Војводине, обнова фасаде је комплексног карактера и захтева учешће не само квалификованих мајстора, него и уметника. По речима надлежних из зрењанинског Завода за заштиту споменика културе, реновиран део фасаде засијаће посебним сјајем, који ће многе изненадити и указати на праву лепоту ове зграде, саграђене 1892. године. 
 
 
 
 
Грађевинске скеле постављене су и у Скерлићевој улици, где су почели радови на санацији фасаде која припада двема средњим школама: Зрењанинској гимназији и Економско-трговинској школи “Јован Трајковић”, али и Пијаристичкој цркви, на углу улица Скерлићеве и Гимназијске. У оквиру радова, биће замењени и прозори на првом спрату, који користи школа “Јован Трајковић”. И ови радови, када буду завршени - а очекује се до почетка наредне школске године - омогућиће пешацима да се крећу и том страном улице, што је до сада било забрањено. 
 
 
 
Ради повећања безбедности учесника у саобраћају приступило се и радовима на санацији бициклистичке стазе на Булевару ослобођења (“Магистрала”), између улица Цара Душана и др Емила Гаврила (нова бензинска станица “НИС”). На тим деловима је стаза била у најлошијем стању, деформисана услед ширења корена дрвореда и обнавља се у потпуности. У току је припрема подлоге и постављање ивичњака, након чега ће уследити асфалтирање. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6627/RAZNI_RADOVI_0.jpg